Hopp & Motstånd Nyårsträff

Kurser i civil olydnad och ickevåld

2 - 6 januari 2002


www.plowshares.se | nyårsträff 2002 | tidigare träffar | epostlista



Välkommen till Hopp & Motstånd!!

Hopp & Motstånd nyårsträff har arrangerats årligen sedan 1992 och är en träffpunkt för alla som vill utveckla sitt arbete med ickevåld, civil olydnad och konflikthantering. I år består träffen av ett antal kurser som riktar sig till vuxna i alla åldrar. Det blir också tid för avkoppling, fest, cabaret, dans och högläsning.


Kurser

Det finns två huvudinriktningar på kurserna: civil olydnad och ingripande konflikthantering. I båda fallen finns det flera nivåer av kurser och möjlighet att gå vidare och bli legitimerad kursledare inom respektive område. Det erbjuds både avancerade kurser för de som själva är tränare samt nybörjarkurser.


Intervenire

Kurserna i civil olydnad arrangeras av Intervenire, som är en kursgård och en kursverksamhet baserad i Hammarkullen. Intervenire är latin och betyder ingripa. Detta återspeglar ickevåldets filosofi, som Intervenires kurser bygger på. Ickevåld innebär att på olika sätt ingripa för att motverka våld och förtryck, utan att själv använda våld.

Intervenires kurser vänder sig till dig som vill träna eller praktisera civil olydnad och ickevåld i olika samhällsfrågor. Kurserna passar utmärkt för att utöka en förenings handlingsrepertoar och styrka. Särskild vikt läggs vid 1) metoder för att motverka vi-dom och skapa en respektfull relation till motparten och 2) färdigheter för att hantera maktproblem i en vängrupp (grupp som gör civil olydnad) och i rörelsen.


Alternativet

Kurserna i Ingripande Konflikthantering arrangeras av Alternativet, ett projekt som bedrivs av Tomaskyrkan i Hammarkullen. Alternativets primära målgrupp är 7-15 åringar som bor i Hammarkullen. Kurser har hållits för bland annat elever och lärare i Hammarkullsskolans högstadium. Alternativet utbildar dels barn och ungdom och dels vuxna som arbetar med barn och ungdom. Under Nyårskursen är det vuxna som utbildas.

Ingripande Konflikthantering bygger på att mobbning och andra kränkningar inte kan stoppas enbart med hjälp av insikter. Det krävs också vanor och reflexer i att ingripa. Med hjälp av konfliktspel får deltagarna träna på olika tekniker för ingripande i olika typer av situationer.


Kursprogram

Civil olydnad för global rättvisa 
Anmälningskod: A
Kursen omfattar Intervenires steg 1 och 3 och vänder dig till dig som vill träna civil olydnad, speciellt för global rättvisa, men också mot sexism och krig. Kursens andra del (steg 3) är inriktad på maktproblem i vängruppen.

Civil olydnad för tillgänglighet 
Anmälningskod: B
Kursen omfattar Intervenires steg 1 och 2 och vänder dig till dig som vill träna civil olydnad, för att göra samhället tillgängligt för alla, oavsett funktionshinder. Men även civil olydnad i andra samhällsfrågor ingår.

Civil olydnad fortsättning och träning för tränare
Anmälningskod: C 
Kursen omfattar Intervenires steg 2 och 3 (du ska ha gått steg 1). Kursen fördjupar teorin från steg 1 samt ger övning på fler och svårare situationer. Kursens andra del är inriktad på träning för tränare, alltså att själv vara kursledare.

Specialkurs Civil olydnad, träning för tränare 
Anmälningskod: D
För er som själv hållit eller gått ickevåldskurser tidigare erbjuds en avancerad kurs som är inriktad på träning för träning. För att kunna gå denna behöver du ha gått ickevåldsträning tidigare och läst Civil olydnad - en dialog. Kursen ger intyg för både steg 1 och 3.

Ingripande Konflikthantering 
Anmälningskod: E
Kursen omfattar Alternativets steg 1 och 2 och ger träning i att hantera konflikter samt i att stoppa mobbning, sexism, trakasserier och andra kränkningar. Dessutom ingår mötes- och samtalstekniker. Kursen vänder sig främst till vuxna som arbetar med barn och ungdom, men även du som är intresserad av konflikthantering för vuxna (på arbetsplatser mm) har stort utbyte av kursen. 


Kursledare

Kajsa Svensson är legitimerad kursledare på Intervenire och är utbildad teaterpedagog och har bland annat arbetat med ickevåldsträning i Balkan Peace Team i Kosovo. Hennes specialitet är att använda teaterns interaktiva metoder för att utmana människors passivitet och främja engagemang och motstånd i olika samhällsfrågor. Kajsa har även själv arbetat aktivt med och varit fängslad för civil olydnad sedan mitten av nittiotalet, då främst med inriktning på att förhindra svensk vapenexport.

Per Herngren är legitimerad kursledare på Intervenire och Alternativet, och är författare och forskar om konflikthantering. Per har sedan 1983 arbetat proffessionellt med konflikthantering både i Europa och i Nord- och Sydamerika. I Sverige har han utbildat bl a vårdpersonal, lärare och fritidsledare i konflikthantering. Per har arbetat aktivt med civil olydnad i plogbillsrörelsen sedan mitten av 80-talet. Han satt 15 månader i fängelse för att ha avrustat ett kärnvapen i USA. Han har gett ut åtta böcker om civil olydnad och ickevåld.

Jonas Olsson är legitimerad kursledare på Intervenire. Han har bland annat erfarenhet från fredsbevarande från EU-toppmötet samt från försoningsarbete i Sydafrika.

Tomas Jakobsson är legitimerad kursledare på Intervenire. Han har varit aktiv i stödarbete för Plogbillsgruppen Bröd inte Bomber och har arbetat mot vapenexport inom Röda Korset och Svenska Freds.

Hasse Leander har en projektanställning på Alternativet och har där främst arbetat med utbildning av högstadieelever och -lärare i Ingripande Konflikthantering. Hasse är prästkandidat i Svenska kyrkan och har även läst konfliktlösning på universitetet. Han har lett kurser och träningar i ickevåld och konflikthantering sedan 1993, bl a för Pastoralinstitutet i Lund (blivande präster). 1995-96 var han handledare på en ettårig folkhögskolekurs om ickevåld. Hasse har arbetat aktivt med civil olydnad i plogbillsrörelsen sedan början av 90-talet. Han satt 7 månader i fängelse för att ha avrustat ett JAS-plan.


Basgrupper

Basgruppen är en omsorgs- och reflektionsgrupp som träffas varje dag. Träffarna startar med personlig rapport och sedan diskuteras ett ämne. Välj ett rotationsschema för underlättare och andra funktionärer. Basgruppen är en möjlighet att få vara mer personlig och lära känna några kursdeltagare närmare. Basgrupperna kommer också tilldelas ansvar för någon uppgift såsom att arrangera en kvällsaktivitet. 


Kvällsaktiviteter

Varje kväll arrangeras någon kvällsaktivitet av en basgrupp. Det blir högläsning, folkdans/salsa, cabaret och auktion. Förutom de organiserade aktiviteterna kan du idrotta i gymnastiksalen, bada bastu, se på video mm. 


Funktionärer/uppgifter

Kurserna lär bland annat ut olika tekniker för att stoppa mobbning, sexism och andra former av kränkningar och dominans. Dessutom ingår mötesformer som utvecklats inom kvinno- och ickevålds rörelsen. Detta kommer även praktiseras under nyårskursen genom att alla kursdeltagare får en uppgift. Du kommer att få välja mellan tidsunderlättare, stämningsunderlättare, förtrycks- och makthanterare, sekreterare.


Tider

Vi börjar med incheckning och fika den 2 jan kl 9-11. Från Stockholm går ett tåg kl 7.10 som är framme 10.24. Söndagen den 6 jan slutar vi kl 18. Det avgår tåg till Stockholm kl 18.38 och 20.28.


Priser och rabatter

Kostnaden för kurser inklusive mat och rum med lakan och handdukar:
Enkelrum 3 000 kr
Dubbelrum 2 700 kr
Tre-fyrbäddsrum 2 400 kr
Barn 0-2 år: gratis. För barnvakt tillkommer 400 kr.
Barn 3-12 år: 900 kr. För barnvakt tillkommer 300 kr.


Rabatter

Har du månadsinkomst under 10 500 kr före skatt får du 200 kr rabatt.

Du får 100 kr i rabatt per värvad deltagare som aldrig tidigare varit med på Hopp & Motstånd Nyårsträff eller någon kurs med Intervenire eller Alternativet. Den du värvat måste intyga att du varit värvare, till exempel genom att skriva ditt namn på postgirotalongen vid inbetalning.

Du får 100 kr rabatt om betalar hela kursavgiften senast fredag den 7 december. Det innebär att kursavgiften ska finnas på postgirokontot senast måndagen den 10 december för att du ska få rabatten.


Mat

Folkhögskolans kökspersonal lagar maten. Har du önskemål ex allergi, vegetarisk eller vegansk mat, så hör av dig.


Boende

Du väljer om du vill bo i enkel, dubbel, tre- eller fyrbäddsrum. I samtliga fall finns tillgång till dusch och toalett. Lakan och handdukar ingår.


Vara folkhögskola

Vara folkhögskola är välutrustad. Det finns tillgång till 
TV, video.
Gymnastiksal för innebandy, volleyboll, pingis mm
Bastu 
Bibliotek 
Datorer
Gångavstånd till Vara samhälle med bibliotek, restauranger, affärer mm.


Tillgänglighet

Folkhögskolan är tillgänglig för rullstol. Vid andra funktionshinder kontakta planeringsgruppen så försöker vi se till att alla nödvändiga faciliteter finns.


Familj- och barnvänligt

Under kurstid erbjuds barnpassning med aktiviteter och omsorg om barnen. Det går alltså bra för barnfamiljer att komma och delta i kurserna. Barnpassningen tar paus under lunchen och pågår sedan fram till basgruppstiden. 


Ta med dig

Present till hemlig vän, musikinstrument, sångtexter, sagor och berättelser till högläsning, musik (kassett eller CD), sällskapsspel, informationsmaterial som du vill sprida och allt annat nödvändigt. Sängkläder samt handdukar ingår.


Resväg

Med tåg från Göteborg eller Stockholm: Byte i Herrljunga till tåg mot Lidköping eller Uddevalla. Från Borås eller Uddevalla går tåget direkt till Vara. Järnvägsstationen ligger 15 min plan promenadväg från skolan. 

Expressbusslinje finns från Göteborg och Kristinehamn. Med byte i Mariestad finns även förbindelse från Örebro. Bussarna stannar vid järnvägsstationen. Bussbolaget heter Västtrafik och har tel 0771 41 43 00.

Med bil kör du E 20 från Göteborg eller Stockholm. Ta av på den enda avfart som finns mot Vara. Vara folkhögskola ligger ca 500 m från E 20 utefter infarten till Vara. Strax efter Alfred Anderssons åkeri på höger sida finns vår parkering.


Arrangörer

Intervenire kurser, Alternativet (Tomaskyrkan, Missionsförbundet), Vara folkhögskola, Nätverket för tillgänglighet, Kristna studentrörelsen (KRISS), Konflikthanteringsföreningen Praxis, Plogbillsgruppen Bröd inte Bomber, Kristna freds i Göteborg, Kristna freds smeder och Fikonträdet Catholic Worker. 


Anmälan / mer info: 

Du anmäler dig genom att betala in kursavgiften till Intervenire, pg 436 47 97 - 3. Använd den bifogade talongen. Sista anmälningsdag är den 21 december. Du får 100 kr rabatt om du anmäler dig före 7 december (se under priser och rabatter). 


Fyll i postgirotalongen

Kryssa i på talongen vilken kurs du vill gå, se under kursprogram. Kryssa också i hur du vill bo och dina eventuella rabatter. Räkna sedan ut vilken summa du ska betala. Skriv också namn, adress, telefonnummer och e-postadress. 


Adresser

För frågor om lokalen: Vara folkhögskola, tel 0512 579 70

För frågor om kurserna:
E-postlista hm-info-subscribe@yahoogroups.com

Intervenire kurser, Blomstigen 10, 
424 37 Angered.
Tel/fax: 031 330 62 42
Mobil: 0739 950 770
Email: intervenire@post.utfors.se
Hemsida: hem.fyristorg.com/intervenire


synpunkter på nyårssidorna?
hör av dig till webbmister