Plogbillsrörelsen Hemsida | Plogbillsaktioner | Aktiv/Stöd | Nyheter | Arkiv | Länkar | English/Español

Nyheter

Fyra veckors fängelse för de två svenskar som planterade vin- och fikonträd på brittisk kärnvapenanläggning

Idag föll domen mot de två svenskar som planterade vin- och fikonträd på kärnvapenanläggningen i Aldermaston den 4-5 augusti förra året. De åtalade dömdes av domstolen i Newbury, England till fyra veckors fängelse. Fängelsestraffet är villkorligt i sex månader.

Om lagen korrumperas av krig och kärnvapen är det vår skyldighet som medborgare att förkroppsliga en god lag, säger Per Herngren. Genom rättegången fick vi dialog med regeringen som representerades av åklagaren och med lagen som representerades av domaren. Både domaren och åklagaren har varit intresserade av våra argument och det har varit en bra atmosfär i domstolen. Förhoppningsvis har vi kommit lite närmare en överenskommelse om att vi behöver fortsätta att omvandla kärnvapenfabriker till något bättre.

Många ser våra länder som förebilder i världen. Men vi har i många år spridit våra vapen, speciellt till fattiga länder. Vi har valt att sälja dödsmaskiner istället för fredligt samarbete för en gemensam värld i fred och rättvisa. Jag ångrar inte handlingen den 5:e augusti när vi planterade vin- och fikonträd, säger Martin Smedjeback. I själva verket är jag styrkt i min övertygelse att det behövs fler liknande handlingar om vi ska uppnå en fredligare värld.

Svensk mediekontakt: Thomas Helgeson 0739-023631

Kontakt i Storbritannien, Martin Smedjeback: 0702-579097

Mer information om aktionen finns på hemsidan: http://ickevald.net/vineandfigtreeplanters/

Bilder på vin- och fikonträdsplanteringen före gripandet: http://ickevald.net/vineandfigtreeplanters/photoaug4thomashelgeson.htm

Polisens bilder: http://ickevald.net/vineandfigtreeplanters/policeevidencephoto.htm

 

Tidigare pressmeddelanden:

20060209: De två svenskar som står åtalade efter trädplantering på brittisk kärnvapenaläggning väntas få sin dom idag

Rättegången mot Per Herngren och Martin Smedjeback som deltog i en internationell fredsaktion på kärnvapenanläggningen i Aldermaston den 4-5 augusti förra året fortsätter och dom väntas senare idag.

Under onsdagen gjordes sakframställan av alla de åklagade för vin- och fikonträdsplanteringen som utfördes den 5 augusti förra året. Martin Smedjeback argumenterade för att det är nödvändigt att begå civil olydnad så länge regeringen inte avrustar kärnvapen. Det är inte ett brott att omvandla ett ställe som framställer kärnvapen till en trädgård som ger liv, säger Martin Smedjeback, ickevåldstränare från Stockholm.

Per Herngren lade fram bevis för att protest inte fungerar för att skapa fred och att ickevåldsrörelsen därför bör gå från reaktiva handlingar till proaktivt motstånd där man faktiskt börjar initiera lösningen på medlet. Han citerade Gandhi som hävdade att målet måste vara medlet.

Idag är det slutplädering och domslut från domaren.

20060208: Åklagarna lägger fram sina bevis mot trädplantering Idag fortsatte rättegången mot de två svenskarna, Martin Smedjeback och Per Herngren, som planterade vin- och fikonträd i engelsk forskningsanläggning för kärnvapen den 5 augusti förra året.

Smedjeback och Herngren ingick i en grupp fredsaktivister från fem länder som planterade vin- och fikonträd på en kärnvapenanläggning i Aldermaston i England i samband med 60-årsminnet av Hiroshima förra året.

Under gårdagen förhördes vittnena, bland annat en av de arresterande poliserna. Martin Smedjeback och Per Herngren hävdade att de utfört en gemensam handling som det varit deras plikt att genomföra och igår fick de möjlighet att ställa frågor till poliserna.

Jag frågade en av poliserna om han vissste att det är olagligt att ha en anläggning som förberedde massmord och om han då skulle uppfatta det som en skyldighet att rapportera det? Polismannen svarade ja, och jag frågade då om han också skulle se det som hans skyldighet att stoppa det här brottet. Även på denna fråga svarade polismannen ja vilket jag ser som mycket intressant, säger Per Herngren.

Vi gjorde vår plantering av träd för att ingen ska behöva vara rädd längre, säger Martin Smedjeback, ickevåldstränare från Stockholm. Skydd borde sökas i skuggan av ett träd, inte under ett kärnvapenparaply.

Vi ser oss själva som ett litet mobilt samhälle som flyttade in i kärnvapenfabriken, för att sedan föras in i arresten. Nu flyttar vi in i rättsväsendet och sedan går vi direkt i fängelse. Förmodligen kan vi inte påverka ett förtryckarsystem utifrån. Men när vi går in i maktsystemet sår vi små frön som förhoppningsvis växer. Det blir en inbjudan snarare än påverkan, avslutar Per Herngren.

Rättegången mot de nio fredsaktivisterna pågår resten av veckan.

20060203: Rättegång i England för två svenskar för plantering av träd

Rättegången mot de två svenskarna, Martin Smedjeback och Per Herngren, som planterade vin- och fikonträd i engelsk kärnvapenfabrik den 5 augusti förra året, inleds tisdagen den 7:e februari, vid Newbury Court i Storbritannien

"Vi är åtalade för att vi vid 60 års minnet av Hiroshima planterade tolv vin och fikonträd inne på Atomic Weapons Establishment Aldermaston. Vi ska försöka bevisa att vi medborgare har en skyldighet att ingripa om regeringen förbereder masslakt", berättar Per Herngren, medlem i plogbillsrörelsen.

Aktionen genomfördes av deltagare från 5 nationer, utöver svenskar deltog aktivister från Storbritannien, Irland, Holland, Australien.

"Jag vill försöka att tänka mig en bättre värld och försöka leva som om den redan vore här. Därför planterade jag träd på en kärnvapenfabrik i England", säger Martin Smedjeback, ickevåldstränare från Stockholm.

Rättegången beräknas pågå 7-10 februari. Enligt en brittisk advokat beräknas fängelsestraffet bli maximalt tre månader och väntas börja avtjänas redan sista rättegångsdagen, fredagen den 10 februari.

Bakgrundsinformation:

För att hedra minnet av Hiroshima 60 år tog sig en grupp från Sverige, Australien, Holland, Irland och England 4-5 augusti 2005 in i en kärnvapenfabrik i Aldermaston i Storbritannien och planterade fikonträd och vinträd. Från Sverige deltog Thomas Helgeson, Göteborg, Per Herngren, Göteborg, från plogbillsrörelsen och Martin Smedjeback, Sundbyberg, från Kristna Freds. Per Herngren och Martin Smedjeback greps under aktionen och satt arresterade i 32 timmar innan de släpptes mot borgen. De arresterade bjöd på druvor och fikon och fick ett bra möte med polisen.

Förutom svenskarna deltog bland annat en katolsk nunna, Syster Susan, som gripits för en plogbillsaktion i USA, samt Treena Lenthall som fängslats för en plogbillsaktion i Australien. Aktionen bygger på ickevåld och civil olydnad.

Det som är nytt med denna aktion är att den är helt proaktiv, det finns inga negativa budskap:

"Aktionen är inte en protestaktion", förklarar Per Herngren, författare och aktiv i plogbillsrörelsen. "Vi använder inga protestord: vi säger inte "Nej!". Inte heller ber vi ledare utföra jobbet åt oss. I stället använder vi oss av kreativt ickevåldsmotstånd i form av inbjudan, dialog, samtal och poesi. Henry David Thoreau menade att problemet inte är regeringen utan de som protesterar men ändå lyder. Här sådde han fröet till ett ickevåldsmotstånd som bygger på en helt annan logik än protester: att vara emot, uttrycka missnöje, att vara reaktiv. Jag kallar det för proaktivt motstånd." "Genom att gå in i system för att direkt börja förändra ligger civil olydnad egentligen närmare parlamentariskt arbete än demonstrationer och protester", säger Thomas Helgeson från Göteborg. "Vi gick ju direkt in i själva fabriksområdet där man bygger kärnvapen och planterar vin- och fikonträd – i solidaritet med människorna i Hiroshima och Nagasaki och för en avrustad, rättvis och grönskande värld."

"Här i England har vårt förslag om att ta steget över till post-protest skapat en het diskussion. Det märks att det är svårt att ta sig ur protesttänkandet. Vi har utvecklat en innovation som vi kallar proaktivt motstånd där man börjar att lösa problemet utan att använda negativa protestbudskap. Nackdelen med protest är att man pekar ut, och därmed också återinsätter ledarna. Genom att vädja till makten stärker man den samtidigt som man själv gör sig till åskådare. Postprotest fungerar i stället som en inbjudan genom exemplets makt. Vi kan börja lösa problemen!" säger Per Herngren.

"Om vi ska ha någon möjlighet att skapa en värld utan krig, fattigdom och hat är det nödvändigt att ha en vision och att försöka leva ut den", säger Martin Smedjeback. "Om jag genom min plantering av träd på en kärnvapenfabrik har planterat några frön till en sån värld blir jag glad."

Att plantera vin- och fikonträd är inspirerat från profeten Mika: "De skall smida om sina svärd till plogbillar och sina spjut till vingårdsknivar. Folken skall inte lyfta svärd mot varandra och aldrig mer övas för krig. Var och en skall sitta under sin vinstock och sitt fikonträd, och ingen skall hota honom." (Mika 4:3-4)

 


Farwell to Arms

Sidans topp