Plogbillsrörelsen Hemsida | Plogbillsaktioner | Aktiv/Stöd | Nyheter | Arkiv | Länkar | English/Español

Nyheter

Rättegång i England för två svenskar för plantering av träd

Rättegången mot de två svenskarna, Martin Smedjeback och Per Herngren, som planterade vin- och fikonträd i engelsk kärnvapenfabrik den 5 augusti förra året, inleds tisdagen den 7:e februari 2006, vid Newbury Court i Storbritannien.

"Vi är åtalade för att vi vid 60 års minnet av Hiroshima planterade tolv vin och fikonträd inne på Atomic Weapons Establishment Aldermaston. Vi ska försöka bevisa att vi medborgare har en skyldighet att ingripa om regeringen förbereder masslakt", berättar Per Herngren, medlem i plogbillsrörelsen.

Aktionen genomfördes av deltagare från 5 nationer, utöver svenskar deltog aktivister från Storbritannien, Irland, Holland, Australien.

"Jag vill försöka att tänka mig en bättre värld och försöka leva som om den redan vore här. Därför planterade jag träd på en kärnvapenfabrik i England", säger Martin Smedjeback, ickevåldstränare från Stockholm.

Rättegången beräknas pågå 7-10 februari. Enligt en brittisk advokat beräknas fängelsestraffet bli maximalt tre månader och väntas börja avtjänas redan sista rättegångsdagen, fredagen den 10 februari.

Svensk mediekontakt: Thomas Helgeson 0739-023631

Mer information om aktionen finns på hemsidan: http://ickevald.net/vineandfigtreeplanters/

Bilder på vin- och fikonträdsplanteringen före gripandet: http://ickevald.net/vineandfigtreeplanters/photoaug4thomashelgeson.htm

Polisens bilder: http://ickevald.net/vineandfigtreeplanters/policeevidencephoto.htm

 

Bakgrundsinformation

För att hedra minnet av Hiroshima 60 år tog sig en grupp från Sverige, Australien, Holland, Irland och England 4-5 augusti 2005 in i en kärnvapenfabrik i Aldermaston i Storbritannien och planterade fikonträd och vinträd. Från Sverige deltog Thomas Helgeson, Göteborg, Per Herngren, Göteborg, från plogbillsrörelsen och Martin Smedjeback, Sundbyberg, från Kristna Freds. Per Herngren och Martin Smedjeback greps under aktionen och satt arresterade i 32 timmar innan de släpptes mot borgen. De arresterade bjöd på druvor och fikon och fick ett bra möte med polisen.

Förutom svenskarna deltog bland annat en katolsk nunna, Syster Susan, som gripits för en plogbillsaktion i USA, samt Treena Lenthall som fängslats för en plogbillsaktion i Australien. Aktionen bygger på ickevåld och civil olydnad.

Det som är nytt med denna aktion är att den är helt proaktiv, det finns inga negativa budskap:

"Aktionen är inte en protestaktion", förklarar Per Herngren, författare och aktiv i plogbillsrörelsen. "Vi använder inga protestord: vi säger inte "Nej!". Inte heller ber vi ledare utföra jobbet åt oss. I stället använder vi oss av kreativt ickevåldsmotstånd i form av inbjudan, dialog, samtal och poesi. Henry David Thoreau menade att problemet inte är regeringen utan de som protesterar men ändå lyder. Här sådde han fröet till ett ickevåldsmotstånd som bygger på en helt annan logik än protester: att vara emot, uttrycka missnöje, att vara reaktiv. Jag kallar det för proaktivt motstånd." "Genom att gå in i system för att direkt börja förändra ligger civil olydnad egentligen närmare parlamentariskt arbete än demonstrationer och protester", säger Thomas Helgeson från Göteborg. "Vi gick ju direkt in i själva fabriksområdet där man bygger kärnvapen och planterar vin- och fikonträd – i solidaritet med människorna i Hiroshima och Nagasaki och för en avrustad, rättvis och grönskande värld."

"Här i England har vårt förslag om att ta steget över till post-protest skapat en het diskussion. Det märks att det är svårt att ta sig ur protesttänkandet. Vi har utvecklat en innovation som vi kallar proaktivt motstånd där man börjar att lösa problemet utan att använda negativa protestbudskap. Nackdelen med protest är att man pekar ut, och därmed också återinsätter ledarna. Genom att vädja till makten stärker man den samtidigt som man själv gör sig till åskådare. Postprotest fungerar i stället som en inbjudan genom exemplets makt. Vi kan börja lösa problemen!" säger Per Herngren.

"Om vi ska ha någon möjlighet att skapa en värld utan krig, fattigdom och hat är det nödvändigt att ha en vision och att försöka leva ut den", säger Martin Smedjeback. "Om jag genom min plantering av träd på en kärnvapenfabrik har planterat några frön till en sån värld blir jag glad."

Att plantera vin- och fikonträd är inspirerat från profeten Mika: "De skall smida om sina svärd till plogbillar och sina spjut till vingårdsknivar. Folken skall inte lyfta svärd mot varandra och aldrig mer övas för krig. Var och en skall sitta under sin vinstock och sitt fikonträd, och ingen skall hota honom." (Mika 4:3-4)

 


Farwell to Arms

Sidans topp