Plogbillsgruppen Dansa och Sjung
Till plogbillsrörelsens sida Startsida Nyheter Bilder Aktiv

Nyheter

Artikel 2005-12-04

Sydafrika behöver mediciner - inte JAS

Enligt åtal, för att jag genomförde en vapeninspektion inne på Saabs område i Linköping, var jag bla misstänkt för brott mot lag om skydd för samhällsviktiga anläggningar.

Vad?! "Samhällsviktig anläggning"!

Ett företag som tillverkar och exporterar vapen, i detta fall Jas 39 Gripen med höghastighetsvapen, substridsdelar och styrda attackvapen (JAS står för Jakt-Attack-Spaning).

Jag som alltid föreställt mig att samhällsviktiga anläggningar är skolor, sjukhus och annat som är viktigt för ett fungerande samhälle. Inte stridsflygplan utrustade med runt 5 ton vapen såsom robotar, automatkanoner och bomber ( bombkapsel ) avsedda för massmord.

Livgivande och livsuppehållande verksamhet däremot borde vara skyddsvärd, inte verksamhet som resulterar i förstörelse i dess vidaste mening.

"Brott mot lagen om skydd för samhällsvidriga anläggningar", ja? Men nu blev det hur som helst olaga intrång istället och en månad istället för fyra...

Samhället borde bygga på kärlek till och respekt för livet istället för denna onda och ack så onödiga våldsspiral som förgör och förstör människoliv (samt djur- och växtliv).

Nu under 2006 skall de första av de 28 beställda Jas 39 Gripen levereras till Sydafrika. De plan som kontrakterades 1998, en "affär" värd ca 15 miljarder svenska kronor.

Sydafrika är ett fattigt land med ca 43 miljoner människor varav ca 5,6 miljoner (2003) är hivsmittade. Sydafrika är ett land i behov av i första hand mat och mediciner i högre grad än svenska stridsflygplan anser undertecknad. Denna s.k. utveckling bör stoppas!

Lev väl, ljusa hälsningar
Ulrika Hävre, Fredsaktivist för global fred och demokrati

  

Sidans topp