Plogbillsgruppen Dansa och Sjung
Till plogbillsrörelsens sida Startsida Nyheter Bilder Aktiv

Nyheter

Pressmeddelande 2005-09-06

Vapeninspektörer inför rätta igen

På onsdag den 7 september kl 9.00 ska Göta Hovrätt ompröva domen mot de båda plogbillsaktivisterna Ulrika Hävre och Igge Olsson. Rättegången är förlagd till Linköping.

De tilltalade genomförde i början av förra året en vapeninspektion vid Saab Aeros fabrik i Linköping, där stridsflygplanet JAS 39 Gripen tillverkas. Vapeninspektionen ingår som ett led i plogbillsrörelsens arbete med att avrusta vapen och vapensystem. Plogbillsrörelsen använder civil olydnad och ickevåld.

Linköpings Tingsrätts dom mot Ulrika Hävre lyder på fyra månaders fängelse för förberedelse till sabotage, samt brott mot lagen om skydd av samhällsviktiga anläggningar. Domen mot Igge Olsson blev 100 dagsböter för medhjälp.

- Vårt syfte är att skydda liv och hälsa genom att stoppa krigsförberedelser och jag är stolt över att ha fått vara med och hjälpa till i detta viktiga arbete, säger Igge Olsson. Vi har inte haft något brottsligt uppsåt och bör därför frias av domstolen.

Vapeninspektörerna har i första hand letat efter svenska vapen som ska exporteras. Ett av de länder som är aktuella för svensk vapenexport är Sydafrika, som har beställt 28 JAS 39 Gripen. De 28 stridsflygplanen ska tillverkas hos SAAB i Linköping och kommer exporteras inom en tioårsperiod.

- Enligt mitt senaste samtal med SAAB och Gripen International sker de första leveranserna nästa år, säger Ulrika Hävre. Jag läste att 5,6 miljoner av Sydafrikas 43 miljoner invånare är HIV-smittade. JAS-affären kommer att kosta Sydafrika 15 miljarder kronor. De resurserna skulle till exempel kunna satsas på bromsmediciner istället.

  

Sidans topp