Bild på grupen/länk till hemsidan    

Kärnvapenavrustning är nödvändigt!

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bildlänk till Svärd till Plogbillar bröd inte bomber / press / Kärnvapenavrustning är nödvändigt!

 

 


Bildlänk till hemsidan

    Insändare av Johan Jaatinen
1999 10 05

Kärnvapenavrustning är nödvändigt!

Den 13 september 1998 tog sig Plogbillsgruppen Bröd Inte Bomber in på fabriken för kärnvapenubåtar i Barrow, England. Öppet och ickevåldsligt började de montera ner utrustning som användes vid tillverkningen av ubåtarna, innan de greps av vakterna. De häktades och satt inne i sex månader.

I maj hölls rättegången, en spännande rättegång där de tre plogbillarna Ann-Britt Sternfeldt, Annika Spalde och Stellan Vinthagen bland annat hävdade att innehav av kärnvapen strider mot internationell lag. Enligt ett utlåtande från den internationella domstolen i Haag 1996, är allt användande eller hot med kärnvapen förbjudet. Och eftersom Nürnberg-tribunalen som skrevs på efter andra världskriget hävdar att alla medborgare har inte bara en rättighet, utan en även skyldighet, att ingripa när regeringen bryter mot internationell lag, såg sig plogbillarna tvungna att handla.

Rättegången fick ett dramatiskt slut. Trots flera timmars överläggning kunde juryn inte enas om huruvida aktionen var laglig eller olaglig. Resultatet blev en så kallad Hang Jury, det vill säga de befanns varken vara skyldiga eller oskyldiga. I väntan på en ny rättegång blev de frisläppta, och domaren bestämde sig för att fråga regeringen om internationell lag stod över brittisk lag eller inte. Den nya rättegången börjar den 11 oktober.

Ett framtida kärnvapenkrig skulle givetvis vara förödande för människor och miljö, men redan idag har kärnvapnen en central roll i världspolitiken. Kärnvapen fungerar på samma sätt som en pistol riktad mot någons huvud under ett bankrån. 86% av jordens resurser konsumeras av 20% av befolkningen, medan ca 30 000 barn svälter ihjäl varje dag (enligt FN). Denna ekonomiskt orättvisa världsordning upprätthålls på många olika sätt, där det yttersta hotet mot de som vågar sätta sig upp mot orättvisan är västvärldens överlägsna militarism. Kärnvapnen är, även enligt den engelska regeringens officiella försvarspolicy, till för att skydda Storbritanniens utländska investeringar och handel.

Oavsett utfallet av rättegången har Plogbillsgruppen Bröd Inte Bomber bidragit till att hålla den livsviktiga debatten om kärnvapnens existens vid liv. Du kan själv hjälpa till att stödja gruppen genom att skicka ett e-mail till plowshares@hotmail.com.

Johan Jaatinen
Stödperson Bröd inte Bomber


Johan Jaatinen, c/o Hagelin, Box 51, 430 81 Köpstadsö, 031-97 19 70

Till toppen av sidan