Bild på grupen/länk till hemsidan    

om gruppen

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bildlänk till Svärd till Plogbillar bröd inte bomber / om gruppen

 

 


Bildlänk till hemsidan

    Om Plogbillsgruppen Bröd inte Bomber

Nedan kan du läsa om de tre medlemmarna i gruppen. Läs även gärna gruppens gemensamma uttalande samt de personliga uttalandena som medlemmarna gjorde innan aktionen

"Plogbillsgruppen Bröd inte Bomber Avrustar för global rättvisa" bildades i maj 1998. Gruppen har haft ett flertal möten sedan dess där man har förberett sig inför aktionen. Gruppen består av Ann-Britt Sternfeldt, Annika Spalde och Stellan Vinthagen. Runt gruppen finns även ett antal personer som hjälper till och stödjer gruppen i arbetet. Nedan följer kortare personbeskrivningar samt gemensamma och personliga uttalanden.

 

AnB.JPG (17629 bytes) Ann-Britt Sternfeldt

Jag heter Ann-Britt Sternfeldt, född 1960 i Borås där jag också växt upp. De senste 14 åren har jag mest bott i Sexdrega (2,5 mil sydost om Borås), och trots att jag under flera perioder har bott i Göteborg och nu de senaste månaderna i Länghem så är det ändå “Sexdregabo” jag känner mig som. Under åren har jag jobbat med många olika saker, från taxichaufför till socialsekreterare. Jag har studerat filosofi, sociologi och psykologi på universitetet och jag har varit ute och rest en del. För tillfället jobbar jag med en “alternativ” reseguide över Gambia, plus att jag just börjat läsa psykologi på högskolan igen. Har även några “skönlitterära” projekt i mina lådor som jag plockar fram med jämna mellanrum. 

Sen tonåren har jag varit engagerad i olika föreningar och det har främst handlat om miljön, djurrättsfrågor, mänskliga rättigheter och solidaritet. För några år sedan var jag aktiv inom Miljöpartiet och satt även med i några nämnder i Svenljunga kommun. Numera jobbar jag med mer specifika frågor, som tex. räntefri ekonomi, skolbyggen i Gambia, och nu - kampanjen for avrustning av Trident. 

Jag har alltmer känt att det krävs radikalare handlingar om man vill uppnå någon förändring, att det inta bara behövs åsikter utan även konkret motstånd mot det som är galet. Därför har jag taget steget in i Plogbillsrörelsen (i Sverige kan man ju faktiskt vara stödmedlem) och beslutat att utföra en aktion. 

Det är vi “vanliga” människor som måste agera om världen ska bli bättre. Det är nödvändigt att vi tar det ansvaret. 

 

Ani.JPG (13707 bytes) Annika Spalde

Jag är 29 år och är uppvuxen i Lindome utanför Göteborg, men bor i Hammarkullen. Som 16-åring åkte jag till Paraguay för att tillbringa ett år där som utbytesstudent. Denna tid påverkade mig starkt och väckte mitt intresse för hur världen ser ut. Jag läste till sjuksköterska för att ha ett yrke som skulle kunna vara till nytta i fattiga länder. Det var också i Paraguay som jag kom i kontakt med katolska kyrkan, vilket ledde till att jag ett par år senare valde att bli katolik. 

Orättvisorna i världen har länge varit uppenbara för mig, men det är först de senaste åren som jag har förstått mer av sambanden mellan vår välfärd och andras fattigdom. Mina studier i internationella relationer har hjälpt mig till detta och inspirerat mig att arbeta för rättvisa genom att göra motstånd mot den rika världens förtryck av de fattiga. 

 

Ste.JPG (13865 bytes)  Stellan Vinthagen

Stellan Vinthagen är fredsforskare, författare och undervisar i ickevåldslig konflikthantering och civil olydnad. Han är 33 år, född i Lund, uppvuxen i Linköping och bor sedan 1989 i ett motståndskollektiv i Hammarkullen utanför Göteborg. Sedan 1986 har Stellan varit aktiv i Plogbillsrörelsen då han deltog i en ickevåldsaktion i Tyskland och avrustade delar till kärnvapnet Pershing II på en amerikansk kärnvapenbas. 

Just nu arbetar Stellan på en avhandling på Institutionen för freds- och utvecklingsforskning vid Göteborgs universitet. Avhandlingen handlar om hur ickevåldsmotstånd och civil olydnad kan användas av folkrörelser för att radikalt förbättra demokratier och motverka maktutövning. 

Han har lett kurser i ickevåldslig konflikthantering eller civil olydnad för en rad olika kommuner, folkhögskolor, universitet och ideella föreningar. Kurserna har getts framförallt i Sverige men även i en rad olika europeiska länder samt i Sydafrika. 

Han har tidigare deltagit i civil olydnadsaktioner där flyktingar har getts fristad (gömts undan polisens utvisningsförsök) och aktioner mot vapenexport (JAS och Bofors), djurförtryck (Sveriges första offentliga befrielse av försöksdjur) och miljöförstöring (mot kärnkraft och motorvägsbygget i Bohuslän). På grund av dessa aktioner har Stellan arresterats och suttit i fängelse vid ett flertal tillfällen. Men aktionerna har också lett till en medverkan i den dialog som pågått mellan aktiva i plogbillsrörelsen och Bofors AB under det senaste året. 

Stellan har dessutom nyligen frikänts av den tyska högsta domstolen för blockader av kärnvapentransporter som han deltog i tillsammans med tusentals andra aktivister under 80-talet i Tyskland. Frikännandet är ett efterlängtat juridiskt erkännande av ett agerande som han tidigare har dömts till fängelse för. 

Stellan är medlem i Svenska Freds- och skiljedomsföreningen, Afrikagrupperna i Sverige, Praxis - föreningen för ickevåld och konflikthantering, Omega Forum för civil olydnad och ickevåld och Föreningen Svärd till Plogbillar. 

Stellan har skrivit i tre böcker som kan beställas genom Omega Forum, Sandeslätt 54, 424 36 Angered, tel: 031-330 94 26. 

  • Pershings zu Pflugscharen (1989) En tysk dokumentation av en plogbillsaktion i dåvarande Väst-Tyskland skriven tillsammans med flera andra gruppmedlemmar.
  • Handbok för Avrustningslägret (1992) En kurshandbok för konflikthantering och civil olydnad skriven tillsammans med Per Herngren.
  • Förberedelse för motstånd (1998) En kritisk genomgång av förberedelsemetoden i en rad olika plogbillsgrupper.

För att få kontakt med Stellan så går det bra att skicka ett email till: plowshares@hotmail.com eller höra med någon av de stödpersoner som skapat denna hemsida. 

 

Till toppen av sidan