Ett Lyckat Avrustningsförsök

Text: Robert Sundström

Ett avrustningsförsök genomfördes torsdagen 24 oktober vid Landvetter Flygplats utanför Göteborg. Ickevålds-verkarna Igge Olsson och Kajsa Svensson, utgörande plogbillsgruppen Avrustning för Fred, tog sig in i flygplatsens lagerlokal för avgående gods och sökte i den efter en sändning delar till Bofors luftvärnssystem Robot 70. Syftet var att fredligen avrusta delarna, som nyligen har skickats eller kommer att skickas till Indonesien. Men trots att de inte lyckades finna dem bedömde polisen och personalen vid Landvetter samt Avrustning för Fred försöket som lyckat. Det genomfördes nämligen under gemytliga omständigheter och utan att några sura miner syntes.

Torsdagen 24 oktober klockan 18:00 klättrade Igge och Kajsa över staketet till Landvetters flygplats utanför Göteborg. De kunde därefter lätt finna vägen in i flygplatsens lagerlokal för avgående gods, och glatt hejande på arbetarna skred de där till verket: Dagens arbetsuppgift var att finna samt ickevåldsligt avrusta en sändning vapen ämnade för Indonesien. Flera trevliga samtal uppstod mellan lagerarbetarna och avrustningsarbetarna, som artigt presenterade sig som plogbills-aktivister och bjöd på bullar. Dessa samtal ledde förvisso inte till att lagerpersonalen yppade några uppgifter om var vapensändningen befann sig, men plogbillsgruppen Avrustning för fred och dess stödpersoner tror att den stora öppenheten under hela aktionsfösöket var en av orsakerna till att stämningen var på topp ännu då Igge och Kajsa spatserade ut ur lagret tillsammans med två trevliga poliser. De är nu frisläppta, och polisen utreder om de gjort sig skyldiga till olaga intrång.

Export av Robot 70

Avrustningsförsöket blixtplanerades med anledning av att mycket trovärdiga men tyvärr hemliga källor uppgett att en sändning mörkersikten för Bofors luft-värnssystem Robot 70 under veckan var på väg att skickas till ett Indonesien som i skrivande stund, enligt bland andra Förenta Nationerna, begår folkmord på Östtimors folk. Att Bofors fått tillstånd att skicka mörkersiktena, som är en del i en stororder som godkändes förra hösten, är en skandal av många som skakat Sverige sedan Bofors började exportera vapen för runt 100 år sedan. Sverige har under den perioden gjort sig internationellt känt för engagemang i miljö-, fredsfrågor samt i frågor rörande mänskliga rättigheter (MR). Trots det har alltså den socialdemokratiska regeringen godkänt exporten av ännu en leverans vapen till en av de stater som år efter år finns med på Amnesys lista över de värsta länderna vad gäller MR.

Affären godkändes i smyg liksom alla andra vapenexportaffärer. Att vi över huvud taget känner till dessa leveranser är tack vare envis forskning utförd av journalister och fredsarbetare, parlamentariker och andra. Just nu pågår debatten för fullt om huruvida den aktuella leveransen strider mot regeringens riktlinjer eller inte. Det är följdleveransbegreppet som är oklart. Den socialdemok-ratiska partikongressen tog 1993 beslut om att inga nya vapen skall kunna exporteras som följd-leveranser. Trots det såldes tidigare i år tre fartygskanoner till Indonesien. Indonesien köper mörkersikten till Robot 70 för att förbättra de Robot 70 de redan har, en uppgradering, och uppenbarligen har regeringen tolkat följdleveransbegreppet som att uppgraderingar kan försäljas även till en tvivelaktig köpare.

Fredspristagaren från Östtimor

Sedan det tillkännagivits att José Ramos Horta, internationell representant för Östtimors mot-ståndsråd, tillsammans med biskopen i Östtimor kommer att få Nobels Fredspris i år har ett extra omfattande vapenexportrabalder satts igång. Horta har nämligen skarpt kritiserat svensk vapenexport till Indonesien. Detta har satt press på Leif Pagrotzky, minister med det yttersta ansvaret för vapenexporten, det parlamentariskt tillsatta Exportkontrollrådet samt tjänstekvinnorna och -männen vid Inspektionen för Strategiska Produkter.

Tillbaka till innehåll för tidningen

Bild: Kajsa Svensson och Igge Olsson tar sig in till Landvetter flygplats för att leta efter vapendelar. Foto: Marie Hedberg
Kajsa Svensson och Igge Olsson tar sig in till Landvetter flygplats för att leta efter vapendelar.
Foto: Marie Hedberg