Plogbillsrörelsen
Föreningen Svärd till plogbillars hemsida


..Kurser..

Kurser, föredrag och utbildningar om ickevåld, civil olydnad och konflikthantering som Omega Forum kan erbjuda.


Omega Forum

Omega Forum är en ideell, partipolitiskt och religöst obunden förening som forskar om och utbildar kring ickevåldsliga metoder och civil olydnad för demokratiska folkrörelser, skolor eller andra grupper. 

Vi har sedan starten 1989 haft en rad kurser i ickevåldslig konflikthantering, demokratiska mötesformer, gruppdynamik eller civil olydnads aktioner. Kurserna har getts för bland annat Arbetarrörelsens folkhögskola i Göteborg, Pastoralinstitutet i Lund, Fritidsförvaltningen i Jönköping, Jämshögs folkhögskola, socialhögskolan i Göteborg, freds-, solidaritets- och miljögrupper med flera. Vi har även lett kurser utomlands, bland annat i Chile, Polen, Sydafrika och för fredsarbetare från Litauen. 

I våran förening finns bland annat en medarbetare som forskar i konflikthantering inom sociala rörelser på sociologiska institutionen i Göteborg samt en medarbetare som varit folkhögskolelärare på Färnebo Folkhögskola under en två terminskurs om ickevåldsliga metoder och idéer. 

Om ni är intresserade går det bra att skriva, maila eller ringa till oss så att vi kan avtala ett möte och diskutera saken närmare. 


Förslag och funderingar angående undervisning som Omega Forum kan erbjuda 

Den specialundervisning eller de kurser vi kan erbjuda är följande: 

Allmänt: I all typ av undervisning vi ger ligger betoningen på aktivt deltagande, experiment med metoder, samtal om vad som är rätt, fel, möjligt eller omöjligt. Vi utgår även alltid från hur individerna kan stärkas och ges hopp genom stöd och samarbete. Vi propagerar inte utan ställer frågor, ger problem, övningar, metoder, förslag m m som deltagarna får brottas med och som vi sedan gemensamt kritiskt diskuterar. 

Under varje rubrik ger jag några exempel på ämnesrubriker som är centrala. Beskrivningarna är inte några fullständiga scheman eller skrivna i någon ordning. 

Varje kurs kan ges under en dag eller mycket längre tid. Ett års kursen på Färnebo Folkhögskola innehåller de flesta av dessa kurser. De kan dessutom anpassas till att vara utbildning för personer som vill lära sig att utbilda andra. 

*Konsensus och demokrati 
Sammanträdesteknik i smågrupper - traditionell med röstning och ny med konsensus där alla har vetorätt. Olika former och uppfattningar om demokrati och makt. Rollspel kring demokrati och mötesteknik. Konsesusbeslut i stora grupper. Gruppindelningsmetoder (tvärgrupper, workshops, basgrupper, samordningsgrupp, arbetsgrupper, akvariform m m). Problem med konsesus. 

*Grupper: Stöd och förtryck 
Gruppdynamik. Roller i grupper. Kommunikation. Vanliga förtrycksbeteenden (mobbing, dominans, förlöjligande m m) och hur man kan motverka förtryck. Forumteater. Feminism. 

*Konflikthantering med ickevåld 
Kommunikation och lyssnande. Konfliktteori. Medlingsteknik och övning. Hur man kan hindra våld och förtryck i gruppsituationer (exempelvis sexism, rasism, åldersförtryck, mobbing). Rädslor och hur vi kan stödja varandra. Rollspel på konfliktsituationer. Forumteater. 

*Medel till samhällsförändring 
Samhällssyn. Olika metoder. Strategi, taktik och etik. Demokrati och makt. Övningar och historiska studier av sociala rörelsers förändringsarbete i olika situationer. 

*Civil olydnad och ickevåldskamp 
Definitioner av civil olydnad och ickevåld. Varför civil olydnad, varför inte? Etik, lag och demokrati. Arresterings- och förhörsrollspel. Hinderövning (vad hindrar mig och hur kan jag få stöd att lösa det?). Hur bemöta berörda som är upprörda? Förberedelser för civil olydnad. Kampanjer och rörelser. Förslag på riktlinjer. Rättegångsrollspel. Video och diabilder med exempel på ickevåldskamp. Historiska exempel. Problem med civil olydnad och ickevåldskamp. 

*Ickevåldsförsvar, ett alternativt försvar 
Militärt försvars fördelar och nackdelar. Hotbilder. Alternativen. Principer för ett ickevåldsförsvar, civilmotstånd eller socialt försvar. Rollspel av motstånd under ockupation. Historiska exempel. 

*Att leda grupper demokratiskt och effektivt 
Ledarskap. Rationalisering. Organisering. Mötesteknik. Folkbildning och pedagogik. Kontrakt med gruppen. Gruppdynamik. Träning i att utbilda och leda andra: föredrag, rollspel, möten, studiecirklar, kurser, lekar m m. 

Utvärdering av varandras ledarskap. 

*Forskningsmetodik 
Att söka information och analysera den. Källkritik. Olika forskningsmetoder. Att skriva rapporter vetenskapligt. Egna forskningsuppgifter med gemensam utvärdering och diskussion. 


Priser

Våra arvoden för kurser och föredrag varierar med kursernas längd, typ och vilka som håller dem från oss. För kurser tar vi max 8 personer per handledare. För föredrag kan vi ta fler personer. Generellt gäller att vi tar 5 000 kr /dag/handledare för kurser i konflikthantering, 2 500 kr/dag/handledare för kurser i civil olydnad, 2000 kr för föredrag i Göteborgsområdet. Vi är alltid beredda att förhandla om priset eftersom vi vill stödja föreningar som har lite pengar och är intresserade av att genomföra utbildningar regelbundet. Vi är även intresserade av att genomföra längre kurser på skolor och kan då tänka oss lägre arvoden för våra kurser. 


Adress och Kontaktperson

Stellan Vinthagen Doktorand
Institutionen för freds- och utvecklingsforskning, Göteborgs Universitet. 
Box 700, 405 30 Göteborg
Tel 031 773 43 10. Mobile: 0704 763 789
Fax 031 773 49 10 ("Till Stellan Vinthagen")
Email: stellan.vinthagen@padrigu.gu.se