Plogbillsgruppen Dansa och Sjung
Till plogbillsrörelsens sida Startsida Nyheter Bilder Aktiv

Nyheter

Pressmeddelande 2005-09-21

Sänkt straff för vapeninspektörer

Göta Hovrätt mildrade domarna mot plogbillsaktivisterna Ulrika Hävre och Igge Olsson. De båda aktivisterna genomförde i början av förra året en vapeninspektion vid Saab Aeros fabrik i Linköping, där stridsflygplanet JAS 39 Gripen tillverkas. Vid vapeninspektionen tog sig Ulrika in på SAAB:s fabriksområde för att undersöka om där fanns JAS-plan avsedda för export, till exempel till Sydafrika eller Ungern.

Ulrika Hävre dömdes av Linköpings Tingsrätt för förberedelse till sabotage, men detta underkändes av hovrätten och rubriceringen ändrades till olaga intrång istället. För Ulrikas del sänktes straffet från fyra månader till en månads fängelse.

- Det här är en seger, både för oss personligen och för det fortsatta fredsarbetet, säger Ulrika. Jag känner mig inspirerad att fortsätta mitt arbete som vapeninspektör.

Igge Olsson, som bistått Ulrika med råd och dåd, dömdes till 100 dagsböter för medhjälp.

- Det bästa hade naturligtvis varit om domstolen friat oss helt, men sänkta straff är också ett bra stöd, säger Igge.

Vapeninspektioner har till syfte att ta reda på vilka vapen som tillverkas och hur de kan oskadliggöras. Den information som vapeninspektörerna får fram ligger till grund för plogbillsgruppers beslut att genomföra avrustningsaktioner. Vid en plogbillsaktion påbörjas symboliskt en omsmidning av vapen till plogbillar, vanligen med hjälp av en vanlig hushållshammare. Plogbillsaktioner bygger på öppenhet, civil olydnad och ickevåld.

  

Sidans topp