Plogbillsgruppen Dansa och Sjung
Till plogbillsrörelsens sida Startsida Nyheter Bilder Aktiv

Nyheter

Pressmeddelande 2005-01-12

Fyra månaders fängelse för fredsaktivist

Linköpings Tingsrätt meddelade idag dom för de båda fredsaktivisterna Ulrika Hävre och Igge Olsson. 

I januari 2004 klippte Ulrika upp stängslet och gick in på Saab:s militära fabrik i Linköping för att genomföra en vapeninspektion. Syftet var att lokalisera stridsflygplan, JAS 39 Gripen, avsedda för export. 

Idén till vapeninspektioner kommer från FN. Fredsaktivisterna menar att kontrollen av vapen behöver utvidgas till att omfatta även rika länders vapenproduktion. Vapeninspektionerna utförs i nära samarbete med plogbillsrörelsen som använder civil olydnad och ickevåld i sitt arbete med att avrusta vapen. 

Domen mot Ulrika Hävre blev fyra månaders fängelse. Brottsrubriceringen var förberedelse till sabotage, samt brott mot lagen om skydd av samhällsviktiga anläggningar. 

- Jag kommer att överklaga domen, säger Ulrika Hävre. Vi har inte gjort något brottsligt och bör därför frias. Det är en nödvändighet att hindra svenska vapen från att komma till användning i krig.

Igge Olsson dömdes till 100 dagsböter för medhjälp.

- Jag kommer att överklaga, säger Igge Olsson. Att avrusta vapen är en av de allra viktigaste uppgifter som finns att göra. Därför är det helt fel att jag ska betala. Jag borde få betalt istället för det samhällsnyttiga arbete jag utfört.

Telefonnummer till fredsaktivisterna:
Ulrika Hävre: 070 – 409 94 46
Igge Olsson: 070 – 398 06 64

  

Sidans topp