Plogbillsgruppen Dansa och Sjung
Till plogbillsrörelsens sida Startsida Nyheter Bilder Aktiv

Nyheter

Pressmeddelande 7 juni 2004

Två plogbillar åtalas idag för vapeninspektion vid JAS-fabriken i Linköping

- Högst fyra års fängelse för Ulrika Hävre

Ulrika Hävre och Igge Olsson från Vapeninspektion för Avrustning åtalas idag 7 juni i Linköping för att ha letat upp och räknat de JAS-plan som byggs av SAAB. Torsdag den 15 januari tände Ulrika Hävre ett gravljus utanför JAS-området innan hon under två timmar genomförde vapeninspektionen. Igge Olsson väntade utanför området och hade kontakt med familj och vänner.

Ulrika Hävre åtalas för Brott mot lag om skydd av samhällsviktiga anläggningar samt förberedelse till sabotage (högst 4 års fängelse). 

Igge Olsson åtalas för medhjälp till brott mot lag om skydd av samhällsviktiga anläggningar.

”Jag tände ett gravljus för att minnas de som dödas av svenska vapen,” berättar Ulrika Hävre. ”Men framförallt tände jag ljuset som en akt av hopp. Om inte regeringen stoppar vår inblandning i krig kan vi vanliga medborgare öppet och med ickevåld avrusta de vapen som annars skulle lämnat våra gränser.”

”Jag gör vapeninspektioner för att jag måste”, fortsätter Ulrika. ”För att andras lidande också är mitt. Avrustning är ett personligt ansvar lika mycket som kollektivt. Vår vapeninspektion visar att jag inte resignerar, inte accepterar krig, våld, onödigt lidande och dödande.”

Igge Olsson menar att ”FNs vapeninspektioner handlar så gott som uteslutande om att kontrollera fattiga länder. Men det är vi i de rika länderna som står för större delen av världens vapenproduktion. Vi vill därför med civil olydnad och ickevåld ta initiativ till att även våra egna vapen kontrolleras och avrustas.”

Ulrika Hävre förklarar plogbillsaktioner så här: ”Vi har skäl: Vi smider svärd till plogbillar för att var och en ska ha rätt till hem och mat för dagen. Och inte längre behöva vara rädd.”

Ulrika Hävre

Butiksinnehavare på Öland. 31 år. Ulrika är förtroendevald till att ansvara för planering och utförande av vapeninspektioner för svenska plogbillsgrupper. 
Telefon 0485-561233

Igge Olsson

Dömdes till ett års fängelse för en symbolisk avrustning av ett JAS-plan 1993. Arbetar med att bygga upp en ekoby på Orust.
Telefon 0304-37178, 0703-980664.

Plogbillsaktioner bygger på öppenhet, ickevåld och civil olydnad. Inspirerat av bibelordet Jesaja 2:4 börjar man symboliskt smida om vapen till plogbillar med hjälp av enkla hushållshammare. Vapeninspektion kan ses som en förutsättning för att kunna göra plogbillsaktioner.

  

Sidans topp