Plogbillsgruppen Dansa och Sjung
Till plogbillsrörelsens sida Startsida Nyheter Bilder Aktiv

Nyheter

Pressmeddelande 15 januari 2004

Plogbill gripen för vapeninspektion i JAS-fabriken

Ulrika Hävre från Plogbillgruppen Dansa & Sjung tände i natt gravljus vid stängslet till JAS-fabriken i Linköping och gick sedan in på området för att göra en vapeninspektion. ”Jag önskade tända ett gravljus till minne av alla som blivit dödade av svenska vapen, men också som ett ljus av hopp om en framtid i fred”, förklarar hon.

En vapeninspektion är en ickevåldslig handling där man letar efter vapen, till exempel om dessa riskerar att säljas till länder som använder dem i krig. En följd av en vapeninspektion kan bli att man själv avrustar de vapen man funnit, i en så kallad plogbillsaktion.

”Vapentillverkarna har inte mer skuld än oss andra när det gäller krig. Vi har alla ansvaret att förändra världen”, säger Ulrika, 31.

 


Ulrika Hävre

Affärsinnehavare på Öland. 31 år. Ulrika är förtroendevald till att ansvara för planering och utförande av vapeninspektioner för Plogbillgruppen Dansa och Sjung. Ulrika tillhör häxrörelsen.

Plogbillsaktioner bygger på ickevåld och civil olydnad. Ickevåld innebär att man respekterar motparten och inte använder våld mot någon människa. Civil olydnad är öppen olydnad mot en lag. Inspirerat av bibelordet Jesaja 2:4 börjar plogbillsaktivister symboliskt smida om vapen till plogbillar med hjälp av enkla hushållshammare. Plogbillsrörelsen ansluter sig till demokratin, och är politiskt och religiöst obunden. Vapeninspektion kan ses som en förutsättning för att kunna göra plogbillsaktioner.

Plogbillsgruppen Dansa och Sjung: startade i maj 2003. Ett tiotal deltagare från England, Holland och Sverige deltar. Syftet är att göra vapeninspektioner på olika vapenföretag för att undersöka om där finns vapen som ska säljas till krig. I fall sådana vapen hittas försöker gruppen med exemplets makt visa att dessa vapen måste avrustas.

Bilder på Ulrika
http://www.plowshares.se/dansa/bilder/

Polis i Linköping: 013-241000 

Sidans topp