Bild på grupen/länk till hemsidan    

En sorgens och glädjens dag

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bildlänk till Svärd till Plogbillar bröd inte bomber / press / En sorgen och glädjens dag

 

 


Bildlänk till hemsidan

    Insändare av Anna Rudolfsson & Frida Lundqvist
1999 10 21


En sorgens och glädjens dag

Idag (läs igår) olagligförklarades Bröd Inte Bombers intention att nedmontera världens mest kraftfulla massförstörelsevapen. I detta ligger en tragisk ironi, som i sig visar att världen kräver förändring, och att lagböckerna, inte minst, behöver utmaning. Efter två timmar och 54 minuter förklarar juryn från Preston Crown Court Annika Spalde och Stellan Vinthagen skyldiga till "Conspiracy to commit criminal damage". 10 av de 12 jurymedlemmarna menade att plogbillsgruppen Bröd inte Bomber begått ett brott genom att ickevåldsliga och symboliska nedmontering av delar till den brittiska kärnvapenubåten Trident. Fyra timmar tidigare frikände en skotsk domare tre plogbillsaktivister, åtalade för samma sorts brott. En dom följde gamla invanda fotspår och en dom skriver historia.

Utmaningen av lagen har i dessa två fall bestått av personligt ansvar och civil olydnad. På två olika platser, vid två olika tillfällen, i Storbritannien har vanliga människor med goda intentioner tagit aktion i syfte att oskadliggöra Trident. Domarna som har fallit står helt och klart emot varandra. Hur ska vi tolka detta ? Är det en seger eller en besvikelse ?

Hela världen bör glädjas åt nyheten från Skottland. En modig domare har ställt sig upp och provocerat maktens människor i Storbritannien. Hon har uppmanat juryn att frikänna de tre plogbillsaktivisterna i Skottland, och detta är inte bara ett frikännande. Det är även en mycket starkt kritik riktad rakt i ansiktet på alla de ledare och politiker som lutar sin falska trygghet på kärnvapen. Det betyder inte bara att jordens existens hotas av världens enorma kärnvapenförrad, utan faktiskt också att det finns verkliga hot mot kärnvapnens existens. Den breda folkrörelsen som arbetat i årtionden mot denna hemska förstörelseteknologi är ett faktum, men idag har rättegången i Skottland även visat omvärlden att kampen har stöd i Internationell lag, och att förändringen verkligen är på väg. Ihärdigt arbete ger resultat.

Hela världen har dock även anledning att sörja idag. En form av praktiskt fredsarbete har olagligförklarats här i Preston. Detta är en besvikelse inte bara för de dömda, utan också för alla oss i denna värld som varje dag lever under ett kärnvapenhot. Vi har anledning att sörja därför att verkligheten förvrängs.När de med tolkningsföreträde låter krig bli fredsskapande, folkmord bli demokrati och nedrustning bli konspiration till kriminell skadegörelse, blir vårt personliga ansvar allt vi har kvar.

Denna dag bör vara en påminnelse om att vi vanliga människor kan påverka, att kärnvapen endast finns som en del av vår vardag för att vi tillåter dem att vara det. Men lika tydligt som domen i Skottland visar på vanliga människors kraft att förändra så visar den engelska domen att vi inte kan sätta oss bekvämt till rätta. Så länge existensen av kärnvapen har större stöd i lagen än vad nedmonterandet av dem har, fortsätter arbetet, och det fortsätter till denna värld återigen är kärnvapenfri.

Anna Rudolfsson och Frida Lundqvist




Till toppen av sidan