Bild på grupen/länk till hemsidan    

Historia kan skrivas under plogbillsrättegång

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bildlänk till Svärd till Plogbillar bröd inte bomber / press / Historia kan skrivas under plogbillsrättegång

 

 


Bildlänk till hemsidan

    Insändare av Anna Rudolfsson & Frida Lundqvist
1999 10 21


Historia kan skrivas under plogbillsrättegång

Här kan historia skrivas. Rättegang i Preston, England, oktober 1999 och det handlar om kärnvapnens framtid. Stellan Vinthagen står i vittnesbåset idag och målar upp lite verklighet i den annars så skyddade rättssalen. Vi ser den här inne. Verkligheten som stänker blod i domarens gråa peruk, som fyller luften med radioaktivitet och kilar ner svältande barn mellan jurymedlemmarna. Det är så uppenbart. Trident är ett hot mot mänskligheten. Effekterna av Trident är för stora för att skyddas av små paragrafer och, i alldeles for många år konserverade idéer.

Bröd Inte Bomber - Avrustar for Global Rättvisa. Annika Spalde, Ann-Britt Sternfeldt och Stellan Vinthagen började i september i fjol symboliskt och ickevåldsligt nedmontera delar till det brittiska kärnvapensystemet Trident. Idag har Stellan Vinthagen försökt att få juryn att förstå varför. Därför att 20% av världens befolkning lever på 80% av resurserna, därfor att 30 000 barn dör varje dag av svält, därför att Trident används som ett verktyg för att upprätthålla den orättvisa världsordningen.

Storbritanniens regering har klart och tydligt deklarerat att Trident-ubåtarna kan komma att användas i situationer då Storbritanniens nationella ekonomiska intressen hotas. Detta, menar Stellan Vinthagen, betyder att 4 ubåtar med en styrka på vardera 400 Hiroshima-bomber används i ett väpnat rån av tredje världen.

Bröd Inte Bomber försöker hindra detta rån. Vi kallar det civil olydnad, ett sätt att utöka demokratin och föra talan för dem som inte kan göra sig hörda. Den brittiska lagen vill kalla det "conspiracy to commit criminal damage". Vad juryn vill kalla det vet vi inte än. Vad vi vet är att ett frikännande av Bröd Inte Bomber skulle skriva historia, och betyda att Storbritanniens innehav av kärnvapen ar olagligt. Och om inte denna rättegang gör det, kanske nästa kan.

Anna Rudolfsson
Frida Lundqvist



Till toppen av sidan