Bild på grupen/länk till hemsidan    

jag vågar - trots allt

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bildlänk till Svärd till Plogbillar bröd inte bomber / press / jag vågar - trots allt

 

 


Bildlänk till hemsidan

    Insändare av Stellan Vinthagen

Jag vågar - trots allt

Jag står nu inför rätta i en engelsk domstol och riskerar flera års fängelse. Tillsammans med mina två kamrater nedmonterade jag utrustning till massförstörelsevapnet Trident, kärnvapenubåten som hotar människor och samhällen med förintelse. Vår avrustningsaktion var ickevåldslig, öppen och kontrollerad. Vi tog fullt ansvar för vad vi gjorde, för vi tror att vi handlat moraliskt och juridiskt rätt.

Men för varje dag under rättegången så har jag känt mig allt mer nervös och orolig. Kraven har ökat på att presentera ett allt starkare och mer genomtänkt juridiskt försvar samtidigt som mitt självförtroende har minskat.

Hur förklarar man för en domare i svart rock och med vit peruk att vår militarism och svälten i tredje världen är relevant i en rättegång om "kriminell skadegörelse" av annans privata egendom? Hur övertygar man en jury från en stad som är totalt beroende av vapenexport att vi inte har moralisk rätt att profitera på andras elände och död? Hur skall jag orka med att vara skild från min älskade i flera år om vi nu döms?

När jag sitter i min cell och efter åtta månader domens dag närmar sig, undrar jag om det var värt allt detta. Jag är fortfarande lika övertygad om att fredlig avrustning av kärnvapen är rätt och nödvändigt, men hur orkar man med allt elände som drabbar en när man vågar bryta den passivitet och lydnad som förlamar oss?

Hur orkar de som kämpar för solidaritet och fred i krigstillstånd eller diktatur? Hur orkar min kamrat vapenvägraren Osman med de turkiska fängelserna?

Ärligt talat så har jag ingen aning. Men jag vet att jag inte står ut med min egen malande feghet. Jag behöver stödet från mina vänner och kamrater. Jag behöver hopp och drömmar om en möjlig framtid. Jag vet i alla fall att eländet känns lättare varje gång jag hör om andras kamp, varje gång jag får ett brev eller en ny människa i fängelset gratulerar mig till aktionen.

På något sätt handlar det om att våga trotsa rädslan, trots fegheten och eländet - hur nu det går till?

Stellan Vinthagen, Plogbillsgruppen Bröd Inte Bomber
Fredsforskare vid Göteborgs universitet

PS. Se www.plowshares.se/bnb för information om vår aktion och rättegång. DS.

------------------------------
Stellan Vinthagen BT 8233, HM Prison Preston, 2 Ribbleton Lane, Preston PR1 5AB, England
Svensk kontakt: Johan Jaatinen, 031-51 23 53, 0704-272 282

Till toppen av sidan