Bild på grupen/länk till hemsidan    

Stöd Bröd Inte Bomber!

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bildlänk till Svärd till Plogbillar bröd inte bomber / press / Stöd Bröd Inte Bomber

 

 


Bildlänk till hemsidan

    Insändare av Marika Dörwaldt
1999 10 19


Stöd "Bröd Inte Bomber"!

Medan jag skriver detta pågår den andra rättegången mot Plogbillsgruppen Bröd Inte Bomber, bestående av Annika Spalde, Stellan Vinthagen och Ann-Britt Sternfeldt. De har symboliskt och ickevåldsligt monterat ner en plattform för de kärnvapenbestyckade Trident-ubåtarna och har åtalats för "sammansvärjning för att begå kriminell skadegörelse". Den första rättegången var i maj i år. Plogbillsaktivisterna hävdade då att det är kärnvapen som är olagliga, enligt internationell lag som den tolkats av Haagdomstolen. Delar av juryn höll med dem, och eftersom juryn inte kunde enas blev plogbillarna frisläppta i väntan på ny rättegång.

Namnet Bröd Inte Bomber har valts med tanke på alla människor som svälter medan 2,9 miljarder dollar varje dag läggs på vapen. Det syftar också på att kärnvapnen används för att upprätthålla en orättvis världsordning. Stellan säger: "Kärnvapnen är, även enligt den engelska regeringens officiella försvarspolicy, till för att skydda Englands utländska investeringar och handel. Under rättegången i maj redovisade vi en rad incidenter där kärnvapen använts som hot under politiska förhandlingar."

Om juryn i denna rättegång skulle enas om att frikänna Bröd Inte Bomber, skulle det vara ett bekräftande av att de brittiska kärnvapnen är olagliga, och att avrustningen är ett lagligt ingripande mot detta brott. Jag uppmanar därför alla som läser detta att följa nyhetsrapporteringen från rättegången. Om ni vill stödja Bröd Inte Bomber, så skicka ett e-mail till brod.inte.bomber@goteborg.utfors.se

Marika Dörwaldt
medlem i Svärd till Plogbillar

(Marika Dörwaldt, Mejerigatan 2-861, 412 76 Göteborg, 031-703 42 14)



Till toppen av sidan