Bild på grupen/länk till hemsidan    

En plogbillsaktion är inte sabotage

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bildlänk till Svärd till Plogbillar bröd inte bomber / press / En plogbillsaktion är inte sabotage

 

 


Bildlänk till hemsidan

    Insändare av Annika Spalde
1998 11 08

En plogbillsaktion är inte sabotage

Vissa tidningar skriver att jag är delaktig i ett sabotageförsök. Vad de syftar på är den nedmonteringsaktion och försök till avrustning av en Tridentubåt som jag deltog i den 13 september i år i England Sabotage.

Det låter våldsamt. Det låter destruktivt och ondskefullt. Genom att kalla något för sabotage ger man läsarna en viss bild av en händelse. Ett sabotage har naturligtvis ingen plats i en demokrati. En sabotör förstör, "sabbar".

Varför envisas vissa medier med att kalla plogbillsaktioner för sabotage? Jag menar att det är felaktigt av flera olika skäl.

- Syftet är inte att förstöra något, utan tvärtom att avvärja förstörelse. Det är specifika delar av specifika föremål, dvs dödsbringande vapen, som aktionerna riktar sig mot. Man hamrar på dessa delar endast i avsikt att hindra dem från att användas till att döda människor.

- Är det automatiskt våld för att man hamrar på någonting? Naturligtvis inte, eftersom det då skulle innebära våld att snickra ihop ett hus eller något annat. Och om det finns något som behöver nedmonteras, något som inte borde finnas, då är det väl lika konstruktivt arbete att, med hjälp av hammare eller andra redskap, nedmontera dessa föremål?

- Jag menar att kärnvapen inte har existensberättigande. Att det är ett brott mot mänskligheten att inneha och att hota med kärnvapen. Att det är både omoraliskt och olagligt att planera för massmord. Och att vi "vanliga" människor måste ingripa för att avvärja detta hot om våra ledare inte gör det.

Historien visar att passivitet kan leda till fruktansvärda brott. Om människor under 2:a världskriget t ex hade börjat riva ner eller på annat sätt gjort nazisternas gasugnar obrukbara, så tror jag vi är överens om att det hade varit en moraliskt riktig handling. Idag är det andra saker som behöver nedmonteras.

Annika Spalde (BE 8940)

Plogbillsgruppen Bröd inte Bomber
HM Prison Risley
Warrington Road
Risley, Warrington
WA3 6 BP
England



Till toppen av sidan