Bild på grupen/länk till hemsidan    

Civil olydnad är nödvändigt

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bildlänk till Svärd till Plogbillar bröd inte bomber / press / Civil olydnad är nödvändigt

 

 


Bildlänk till hemsidan

    Insändare av Ann-Britt Sternfeldt
1998 09 27

 

Civil olydnad är nödvändigt

Jag sitter just nu i en cell i Risley kvinnofängelse i England. För några veckor sedan monterade jag med några vänner symboliskt ner en maskin för kärnvapenubåten Trident. Med vår aktion har vi försökt visa att tre helt vanliga rädda människor genom att ge varandra stöd kan utmana en av världens fem största kärnvapenmakter. Vad ska vi då inte kunna göra om vi är många?

Solidariteten med de fattiga har för mig varit den största drivkraften bakom plogbillsaktionen. Trettiotusen barn dör varje dag av svält. Den världsordningen upprätthålls av makt, där kärnvapnen är den yttersta maktfaktorn. Därför måste dessa vapen monteras ner. Ickevåld, öppenhet och tillämpning av civil olydnad är plogbillsrörelsens hörnpelare. Ickevåld innebär att inga levande varelser får komma till skada. Vi tar avstånd från all form av våld. Öppenheten innebär att vi stannar kvar och tar konsekvenserna. Civil olydnad använder vi bara när övriga demokratiska vägar inte fungerar. Jag hoppas att vi med vår aktion lyckas förstärka demokratin, visa att det är möjligt att göra något.

Det är inte alltid så lätt att sitta i fängelse, att bo i en liten cell. När jag känner mig instängd och ensam tänker jag på de som svälter eller törstar för att det inte ens finns vatten. Det är för deras skull jag sitter här och då känns det lättare. Framförallt meningsfullt.

Både vår aktion, vår tid i fängelse och vår kommande rättegång är ett försök att utmana det system som upprätthåller en orättvis resursfördelning i världen. Jag hoppas också kunna inspirerar andra att bryta lydnaden. Vår aktion är beroende av att andra fortsätter. Vi måste hjälpas åt. Och ett faktum vi inte kan komma ifrån, är att det finns ingen sann solidaritet utan uppoffring.

Ann-Britt Sternfeldt Fånge nr BE 8941
Plogbillsgruppen Bröd inte Bomber - Avrustar Trident för global rättvisa

HM Prison Risley
617 Warrington Rd
Risley
Warrington WA3 6BP
England



Till toppen av sidan