Bild på grupen/länk till hemsidan    

En plikt att arbeta för fred

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bildlänk till Svärd till Plogbillar bröd inte bomber / press / En plikt att arbeta för fred

 

 


Bildlänk till hemsidan

   

-   Pressmeddelande  -  Brödet Jäser  -  1999-10-19  -

"Som kristen har jag en plikt att arbeta för fred och rättvisa"

Idag tisdag ställer sig katoliken och plogbillen Annika Spalde, 30, i vittnesbåset under den pågående rättegången i England. Idag avgör också domaren om internationell lag kommer att få tas upp under resten av rättegången.

I sitt försvar kommer Annika att berätta om hur hon konfronterades med världens orättvisor i Paraguay som tonåring, hur hon blev involverad i fredsrörelsen 1996 och försökte stoppa vapenexporten till Indonesien, om förberedelserna inför aktionen och breven till de brittiska ministrarna, hur de genomförde aktionen och varför:

- Som kristen känner jag att det är min plikt att arbeta för fred och rättvisa, och kärnvapen är ett av de största hindren för fred och rättvisa i världen.

- Om vi verkligen hade lyssnat till de överlevande från Hiroshima och Nagasaki, tror jag inte att vi hade haft några kärnvapen idag.

- Människor har arbetet mot kärnvapen i decennier. Men detta verkar vara ett område där demokrati inte fungerar. Majoriteten av befolkningen i Storbritannien och i världen vill inte ha kärnvapen. Så, tänkte jag, vilka metoder finns kvar att pröva? Varje möjlig, fredlig och laglig metod har använts - demonstrationer, lobbying, fredsläger, mediaarbete, fredsvandringar. Människor har försökt åtala regeringsmedlemmar för brott mot internationell lag, men ingen myndighet har velat göra någon utredning. I denna situation har vi vanliga medborgare ett ansvar att avrusta dessa olagliga vapen. Vi kan inte låta dem äventyra mänsklighetens framtid.

Hela vittnesmålet kommer att läggas upp på http://www.plowshares.se/bnb/trial under idag (tisdag) eftermiddag.

Igår ägnades hela dagen åt juridiska diskussioner utan juryns närvaro. Nick Grief, en av plogbillarnas advokater och professor i internationell rätt, hävdade det som plogbillarna själva tidigare har sagt: att kärnvapen är olagliga enligt Haag-domstolen. Eftersom "odiskriminerat dödande och onödigt lidande" är förbjudet även i krig, kunde Haag-domstolen inte ge något exempel på när det skulle kunna vara lagligt att använda kärnvapen. Grief hänvisade också till Nürnberg-konventionerna, som hävdar att en medborgare som känner till att ett brott mot internationell lag pågår, men inte gör något för att stoppa det, själv begår ett brott.

Griefs slutsats blev att Plogbillsgruppen Bröd Inte Bombers åtal måste prövas mot internationell lag. Domaren kommer idag på förmiddagen att avgöra huruvida internationell lag ska få tas upp i resten av rättegången eller inte. Detta domslut kommer sannolikt att ha stor betydelse för resten av rättegången och juryns utlåtande. Blir domslutet att internationell lag inte får tas upp, beräknas rättegången pågå till på onsdag, i annat fall till på fredag.

OBS - Bara på nätet!
Här kan du läsa Annikas hela vittnesmål (på engelska)



Ytterligare information

- Svensk kontakt -
Johan Jaatinen 031-97 19 70

- Brittisk kontakt -
Per Herngren, Annika Spalde, Stellan Vinthagen 0044-403-61 58 94
(OBS! Under pågående rättegång, 11:30-13:00 samt 15:00-17:00 svensk tid, är mobiltelefonen avstängd.)

- E-post -
brod.inte.bomber@goteborg.utfors.se


Till toppen av sidan