Bild på grupen/länk till hemsidan    

Hårt sätts mot hårt

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bildlänk till Svärd till Plogbillar bröd inte bomber / press / Hårt sätts mot hårt

 

 


Bildlänk till hemsidan

    -   Pressmeddelande  -  Brödet Jäser  -  1999-10-16  -


Hårt sätts mot hårt i histotisk rättegång


De två åtalade svenskarna Stellan Vinthagen och Annika Spalde får nu experthjälp under sin rättegång i England. Nick Grief, professor i internationell lag, blir plogbillarnas extra advokat på bara några dagars varsel. Därmed ser rättegången ut att komma att präglas av avancerade juridiska diskussioner om internationell kontra brittisk lag.

Plogbillarna kallade in expertadvokaten sedan det i onsdags visade sig att regeringen hade skickat en extra åklagare, en expert på internationell lag, till rättegången.

- Nick Grief tillhör de absolut bästa experterna på internationell lag i hela England. Vi kommer också att kalla in vittnen som är experter på området, säger Stellan Vinthagen.

- Advokaterna är helt vilda. De tror att nu ska vi få det stora genombrottet, nu ska vi äntligen få lagen på vår sida och bevisa att kärnvapen är olagliga. De är nog nästan mer optimistiska än vad vi är, säger Per Herngren.

- Det känns som ett privilegium att få vara med under en rättegång där kanske historia kommer att skrivas, säger Annika Spalde.

Igår fredag intervjuades dessutom Herngren, Spalde och Vinthagen på radioprogrammet "Människor och tro" i P1. Jesus Alcala, jurist och engagerad i mänskliga rättigheter, uttalade sig också i programmet:

- Skulle domstolen komma fram till att kärnvapeninnehav skulle vara ett brott, är det sensationellt. Det skulle i förlängningen innebära att England måste bli av med dessa kärnvapen, att de kan inte ens kan inneha dem.

- Lyckas de få en oenig jury innebär det att folkrätten inte längre är en angelägenhet enbart för stater, utan även att ensklida individer kan ta sitt personlig ansvar och hävda att den internationella rätten angår oss alla. De har i så fall "individualiserat" folkrätten, på det sätt som stadfästes redan vid Nürnberg-rättegångarna efter andra världskriget - att den enskilde individen har ett personligt ansvar. Det tycker jag i så fall är ett enormt framsteg för tanken om mänskliga rättihgeter.

- I vilket fall som helst har det som plogbillarna åstadkommit hittills varit en stor framgång. Jag tycker det är beundransvärt, säger Alcala.

Radioprogrammet sänds i repris idag, lördag, på P1 kl 17:30-17:50.


Ytterligare information


- Svensk kontakt -
Johan Jaatinen 031-97 19 70

- Brittisk kontakt -
Per Herngren, Annika Spalde, Stellan Vinthagen 0044-403-61 58 94

- E-post -
brod.inte.bomber@goteborg.utfors.se



Till toppen av sidan