Bild på grupen/länk till hemsidan    

bröd inte bomber får fredspris

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bildlänk till Svärd till Plogbillar bröd inte bomber / press / bröd inte bomber får fredspris

 

 


Bildlänk till hemsidan

    Pressmeddelande 1999-09-25 Plogbillsstödgruppen Brödet Jäser 0707-13 54 31


Bröd inte Bomber får fredspris idag


Plogbillsgruppen Bröd inte Bomber ska idag lördag, tillsammans med en annan svensk plogbillsgrupp, ta emot Kristna Freds Ickevåldspris för sitt arbete med avrustningen av det brittiska kärnvapensystemet Trident.

Priset delas ut under Kristna Freds 80-årsjubileum i Ljusdal, och kommer att tas emot av Annika Spalde, aktiv katolik och en av de tre medlemmarna i Plogbillsgruppen Bröd Inte Bomber. I motiveringen står det bland annat att gruppen "på ett konstruktivt och ickevåldsligt sätt bidragit till att hålla den viktiga samhällsdebatten om kärnvapnens existens och laglighet vid liv".

På onsdag åker Annika Spalde och Stellan Vinthagen på föredragsturné till England, där de inför olika organisationer ska prata om kärnvapenubåtssystemet Trident och möjligheterna till avrustning med hjälp av civil olydnad. Den 11 oktober börjar rättegången för plogbillarna, den
andra i ordningen efter att juryn anmärkningsvärt nog inte kunnat enas i den första.

- Det känns förstås lite nervöst med en ny rättegång, men det känns också bra att vår aktion blir bedömd på nytt, att en ny jury ska avgöra om de tycker att vi handlade rätt eller fel, säger Annika Spalde.

Annika Spalde, som representant för Bröd Inte Bomber, kommer att ta emot priset tillsammans med en annan svensk plogbillsgrupp, Corpus Christi, i Missionsförbundets kyrka i Ljusdal kl 18 i idag lördag.


- Bakgrund -

Plogbillsgruppen Bröd inte Bomber Avrustar för Global Rättvisa, bestående av Annika Spalde, Ann-Britt Sternfeldt och Stellan Vinthagen, började symboliskt och ickevåldsligt montera ner en plattform för det brittiska kärnvapensystemet Trident den 13 september 1998. Under hösten och vintern satt de häktade.

Plogbillsaktivisternas första rättegång pågick i drygt en vecka i maj i år. De stod åtalade för "sammansvärjning för att begå kriminell skadegörelse". Plogbillarna hävdade att det enligt internationell lag från Haagdomstolen är olagligt att hota med eller använda kärnvapen. De menade att lydnaden - att tillåta att kärnvapnen existerar - är mer kriminell än olydnaden. Delar av juryn höll med dem, vilket ledde till en så kallad "hang jury" och frisläppande i väntan på ny rättegång.


- Ytterligare information -

Annika Spalde och Per Herngren 0739-13 54 31.


 

Till toppen av sidan