Bild på grupen/länk till hemsidan    

rättegången fastställd

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bildlänk till Svärd till Plogbillar bröd inte bomber / press / rättegången fastställd

 

 


Bildlänk till hemsidan

    Pressmeddelande från Plogbillsstödgruppen Brödet Jäser 1999 09 20


Rättegången för plogbillar fastställd till 11 oktober

De tre svenskarna Ann-Britt Sternfeldt, Annika Spalde och Stellan Vinthagen ställs den 11 oktober åter inför rätta i Preston, England. De tre aktivisterna, som utgör Plogbillsgruppen Bröd inte Bomber, frigavs i maj efter att juryn under den första rättegången sensationellt nog inte kunnat enas. De tre nedmonterade i september förra året delar av det brittiska kärnvapenubåtssystemet Trident.

Stellan Vinthagen, fredsforskare och en av de åtalade, tror att chanserna är goda för att rättegången även denna gång leda till en oenig jury, eller en jury som förklarar dem oskyldiga:
   - Visserligen kommer domaren säkert att vara hårdare och inte låta oss kalla in lika många vittnen som förra gången. Men å andra sidan kommer vi själva att vara ännu bättre förberedda. För närvarande håller vi på och finslipar våra försvarstal.
   - Vi avrustade Trident i solidaritet med jordens fattiga, säger Ann-Britt Sternfeldt. I en värld där 2,9 miljarder dollar per dag går till militära utgifter världen över, medan 20 000 barn i tredje världen varje dag dör av undernäring eller fattigdomssjukdomar, måste resurserna omfördelas.

Den 26:e september åker plogbillarna på föredragsturné i England, där de inför olika organisationer ska prata om det kraftfulla brittiska kärnvapensystemet, och möjligheterna till avrustning med hjälp av civil olydnad. Fram tills dess finns möjlighet till intervjuer i Sverige.


- Bakgrund -

Plogbillsgruppen Bröd inte Bomber Avrustar för Global Rättvisa, bestående av Annika Spalde, Ann-Britt Sternfeldt och Stellan Vinthagen, började symboliskt och ickevåldsligt montera ner en plattform för det brittiska kärnvapensystemet Trident den 13 september 1998. Under hösten och vintern satt de häktade.

Plogbillsaktivisternas första rättegång pågick i drygt en vecka i maj i år. De stod åtalade för "sammansvärjning för att begå kriminell skadegörelse". Plogbillarna hävdade att det enligt internationell lag från Haagdomstolen är olagligt att hota med eller använda kärnvapen. De menade att lydnaden - att tillåta att kärnvapnen existerar - är mer kriminell än olydnaden. Delar av juryn höll med dem, vilket ledde till en så kallad "hang jury" och frisläppande i väntan på ny rättegång.


- Ytterligare information -

Intervjuer med plogbillarna
Stellan Vinthagen 031-711 44 16
Ann-Britt Sternfeldt  0325 - 62 55 02, 031 - 77 50 467
Annika Spalde 031-331 67 35

Stödgruppen Brödet Jäser
0704-272 282

 

Till toppen av sidan