Bild på grupen/länk till hemsidan    

kärnvapen kan olagligförklaras

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bildlänk till Svärd till Plogbillar bröd inte bomber / press / kärnvapen kan olagligförklaras

 

 


Bildlänk till hemsidan

    Pressmeddelande plogbillsstödgruppen Brödet Jäser torsdag 20 maj 1999

De tre svenskarna kan olagligförklara kärnvapen i England

På fredag den 21 maj bestämmer sig åklagaren i en domstolsförhandling i Preston om hon vill riskera att kärnvapen tack vare de tre svenska plogbillarna förklaras olagligt i England. Hon har frågat riksåklagaren om det rådgivande utlåtandet från internationella domstolen i Haag från 1996 gäller i England. Om detta gäller så kan kärnvapen förklaras olagligt.

Under rättegången gentemot Annika Spalde, Ann-Britt Sternfeldt och Stellan Vinthagen prövades för första gången den internationella domstolens utlåtande. Några i juryn ville förklara kärnvapnen olagliga och frikänna de tre svenska plogbillarna. Juryn blev oenig och kunde inte besluta om de tre svenskarna försökte förhindra ett brott eller själva begick en brottslig handling.

- Det som har hänt är svindlande, säger Stellan Vinthagen. Om åklagaren på fredag bestämmer sig för att ta upp fallet på nytt och om vi denna gång helt lyckas övertala juryn om att kärnvapen är olagliga i England så kan vår plogbillsaktion faktiskt bidra till historiens största nedrustning. De vapen vi eventuellt kan olagligförklara innehåller mer sprängkraft än vad som använts under hela världshistorien. Mina händer börjar faktiskt skaka när jag tänker på det, berättar Stellan Vinthagen via telefon från England.


Faktabakgrund

Plogbillsgruppen Bröd inte Bomber genomförde den 13 september en ickevåldslig nedmontering av delar till ett militärt varv där kärnvapenubåten Trident byggs. De blev för detta häktade i drygt fyra månader varefter de överraskande släpptes den 21 januari. Den 23 mars häktades de tre igen sedan de som de utlovat till domaren fortsatte arbetet för en nedmontering av kärnvapnen och därmed bröt sina borgensvillkor.

Rättegången mot plogbillarna inleddes den 4 maj och pågick till och med 14 maj då juryn sensationellt meddelade att man inte kunde enas. En av kärnfrågorna under rättegången har varit hurudvida brittiska kärnvapen är ett hot eller inte. De tre svenskarna släpptes därmed ur häkte och är nu fria att åka hem till Sverige i väntan på en eventuellt ny rättegång.

Den internationella domstolen i Haag gav 1996 sin "Advisory Opinoin" på en förfrågan från FN:s generalförsamling om hotande eller användande av kärnvapen kan anses tillåtet enligt internatinonell lag. Domstolens utlåtande är inte bindande men representerar som världssamfundets högsta juridiska organ ett mycket starkt incitament för medlemsstaternas domstolar vilket de förväntas rätta sig efter. Domstolen fann att kärnvapen generellt sett är olagliga att hota med eller använda.

Plogbillsrörelsen är en internationell fredsrörelse som sedan starten 1980 har genomfört över 60 plogbillsaktioner i sex länder. Vid en plogbillsaktion genomför man med enkla verktyg efter noggranna förberedelser symboliska och konkreata avrustningar och nedmonteringar av vapen. Aktionerna grundas på ickevåld, öppenhet och civil olydnad och aktivisterna är beredda att ta de konsekvenserna som följer. I Sverige förenar föreningen "Svärd till plogbillar" största delen av arbetet i Sverige.


Ytterligare information

- Intervjuer med de frisläppta plogbillarna -
009 44 403 61 58 94 (mobil)

- Plogbillarnas advokater -
Vera Baird 009 44 802 32 27 23 (mobil)
Mr Allister 009 44 973 92 15 27 (mobil)

- Svensk mediakontakt -
Per Herngren 0704 272 282 (mobil)

- Preston Crown court -
009 44 1772 83 23 00

- Webplats, allt om rättegången -
http://www.plowshares.se/bnb

- Om Haag domstolens utlåtande -
http://www.gn.apc.org/tp2000/HandBook/Part4.html#p46

Till toppen av sidan