Bild på grupen/länk till hemsidan    

juryn kan inte enas

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bildlänk till Svärd till Plogbillar bröd inte bomber / press / juryn kan inte enas

 

 


Bildlänk till hemsidan

    Pressmeddelande från plogbillsstödgruppen Brödet Jäser Torsdag 13/5 1999

Juryn kan inte enas om de ska fälla eller frikänna de svenska plogbillsaktivisterna.
- "Moralisk succé" säger svenskarnas advokat

Idag torsdag avslutades rättegången i Preston, England, mot de tre svenska plogbillsaktivisterna Annika Spalde, Ann-Britt Sternfeldt och Stellan Vinthagen. Domen väntades på eftermiddagen, men juryn har efter tre och halv timmes överläggningar meddelat att man ej kan komma överens.

­ Detta är en moralisk succé. Vanligtvis är juryn ute en kvart eller en halvtimme. Att de inte kan komma överens innebär att juryn diskuterar de moraliska aspekterna av avrustningsaktionen, säger svenskarnas advokat Vera Baird.

­- Åtta av tolv i juryn måste rösta för fällande eller frikännade dom för att det ska kunna bli ett domslut. Nu fortsätter deras överläggningar i morgon. Om de inte kan komma överens så blir det en sk "hang jury", och då måste rättegången göras om, säger Per Herngren, från rättegångsbyggnaden i Preston, England.

- Annika, Ann-Britt och Stellan är jättenervösa. Men de är vid gott mod och skrattar mycket, säger Per Herngren som just träffat de tre svenskarna i deras cell.


Bakgrundsinformation:
Plogbillsgruppen "Bröd Inte Bomber ­- Avrustar för Global Rättvisa" består av Stellan Vinthagen, 33-årig fredsforskare, Annika Spalde, 29-årig sjuksköterska och Ann-Britt Sternfeldt, 38-årig skribent. Den 13 september 1998 nedmonterade gruppen öppet och ickevåldsligt en plattform för kärnvapenubåtar vid en fabrik i Barrow-in-Furness, England. Plogbillarna häktades, men släpptes oväntat den 21 januari mot villkoret att inte göra nya aktioner - ett villkor som de dock aldrig ställde upp på. Den 21 mars genomförde aktivisterna som lovat en ny ickevåldsaktion. De överlämnade en korg med bröd, blommor, nedmonteringsverktyg och ett brev till vakterna vid kärnvapenubåtsfabriken. De häktades då på nytt.


Adresser & Information

Svensk mediakontakt
Rolf Lindahl 031-711 03 16, 0704-272 282

Mediakontakt vid rättegången i Preston, England
Per Herngren 009 44-403-61 58 94

Till toppen av sidan