Bild på grupen/länk till hemsidan    

medkonspiratörer stödjer plogbillar

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bildlänk till Svärd till Plogbillar bröd inte bomber / press / medkonspiratörer stödjer plogbillar

 

 


Bildlänk till hemsidan

    Pressmeddelande torsdag 1999-05-13 Plogbillsstödgruppen Brödet Jäser

Bröd Inte Bomber får stöd av 12 "medkonspiratörer"

Inför domen mot Plogbillsgruppen Bröd Inte Bomber, som med all sannolikhet kommer idag torsdag, har tolv "medkonspiratörer" till gruppen skrivit på följande deklaration:

Deklaration om  "Medkonspiration" i ickevåldslig avrustning av kärnvapen

Den 13:e september 1998 tog sig Plogbillsgruppen Bröd Inte Bomber in på ubåtsvarvet VSEL i Barrow-in-Furness, England. De genomförde en ickevåldslig och öppen nedmontering av en plattform av världens kraftfullaste massförstörelsevapen, kärnvapenubåten Trident. I samarbete med en kampanj med över hundra andra plogbillsaktivister från tiotalet länder, försöker de främja ett demokratiskt beslut om total avrustning av kärnvapen i England. De anser att kärnvapen är en del av de rika ländernas försök att upprätthålla en ekonomisk världsordning där 30 000 barn svälter ihjäl varje dag.

Efter aktionen tog de personligt ansvar för vad de gjort eftersom de menar att de handlat moraliskt rätt och tagit sitt ansvar för de fattiga som hotas, svälter och flyr undan krig och förtryck. De tre fredsaktivisterna i gruppen, den f.d. nämndledamoten Ann-Britt Sternfeldt, sjuksköterskan Annika Spalde och fredsforskaren Stellan Vinthagen arresterades och fängslades.

Den 4:e maj 1999 börjar rättegången i Preston i England där det skall avgöras om de är skyldiga till brott eller om de handlade lagligt i försök att förhindra ett brott mot mänskligheten. De är åtalade för "conspiracy to commit criminal damage", d.v.s. en "konspiration för att genomföra kriminell skadegörelse". Juridiskt sett innebär det enbart att man fattar ett gemensamt beslut om en brottslig handling. Men ordagrand betyder konspiration egentligen "att andas tillsammans". Moraliskt sett borde det innebära att ta ett gemensamt ansvar för det som bör göras.

Oavsett om det är brottsligt eller ej så är det många människor som har samverkat för att göra denna avrustningsaktion möjlig. Den plogbillsaktion som gruppen Bröd Inte Bomber genomförde den 13:e september skulle aldrig ha varit möjligt utan ett omfattande stöd i olika former före aktionen. Men lika viktigt var vetskapen om att det fanns många människor som var beredda att stödja efter att aktionen genomförts, när det gällde att klara av risken för ett långt fängelsestraff. Alla dessa människor har samverkat, "andats tillsammans" eller konspirerat i fredens och solidaritetens namn.

Jag förklarar mig härmed som medansvarig i den konspiration som Ann-Britt Sternfeldt, Annika Spalde och Stellan Vinthagen genomfört för att påbörja den ickevåldsliga avrustningen av kärnvapenubåten Trident. Jag har genom olika former av stödarbete såsom exempelvis ekonomiskt bidrag, skrivande, undervisande, organiserande, samtal eller stödjande vänskap - före eller efter aktionen, medverkat till att göra denna avrustningsaktion möjlig.

Jag är medveten om att de som vill försvara kärnvapen kanske tolkar denna deklaration som en brottslig handling, vilket i värsta fall kan innebära att jag liksom de tre i Plogbilssgruppen Bröd Inte Bomber riskerar att åtalas och ställas inför domstol. Jag menar dock att jag inte alls har gjort något brottsligt. Tvärtom så har jag liksom Bröd Inte Bomber gjort min solidariska plikt och tagit mitt moraliska ansvar för att förhindra kriminell lydnad och massmord.

Namn och adress

Johan Jaatinen, Kvillegatan 16 B, 417 04 Göteborg
Fredrik Ivarsson, Sandeslätt 23, 424 36 Angered
Harald Holst, Söderlingsgatan 15 B, 414 66 Göteborg
Petter Joelson, Sonetorpsgatan 10, 281 47 Hässleholm
Tomas Jakobsson, Holma 1:5, 243 93 Höör
Klaus Engell, Sandeslätt 20, 424 36 Angered
Claes Pettersson, Burgkstr. 29, 011 59 Dresden, Tyskland
Per Herngren, Sandeslätt 54, 424 36 Angered
Gunn-Marie Tranberg, Ploggatan 2, 116 34 Stockholm
Marie Hedberg, Skogsvägen 31, 417 29 Göteborg
Sara Karlsson c/o Stigsdotter, Ringgatan 10, 703 42 Örebro
Robert Greulich, Ringgatan 10, 703 42 Örebro

Vill du också k o n s p i r e r a ?
Skicka e-post med din medkonspiration! Skriv namn och adress i meddelandet.

Adresser & Information

- Svensk mediakontakt -
Rolf Lindahl 0704-272 282
Hans Leander 031-330 62 42, 073 99 50 770

- Mediakontakt vid rättegången -
Per Herngren 009 44-403-61 58 94

- Hemsida -
http://www.plowshares.se/bnb

- E-post -
Pressinfo agape@gargamel.com
Övrigt plowshares@hotmail.com

Preston Crown court
009 44 1772 83 23 00

Gruppens advokat
Gareth Peirce 009 44 171 911 01 66

 

Till toppen av sidan