Bild på grupen/länk till hemsidan    

juryn lämnade rätten

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bildlänk till Svärd till Plogbillar bröd inte bomber / press / juryn lämnade rätten

 

 


Bildlänk till hemsidan

    Pressmeddelande tisdag 1999-05-11 Plogbillsstödgruppen Brödet Jäser

Juryn fick lämna salen under plogbillsrättegången

Under den pågående rättegången mot Plogbillsgruppen Bröd Inte Bomber i Preston, fick juryn kallas ut under hela dagen igår, måndag. Detta efter att den åtalade fredsforskaren Stellan Vinthagen försökt bevisa att det brittiska kärnvapensystemet Trident är olagligt enligt internationell lag.  Under dagen lyckades även de åtalade svenskarna med hjälp av vittnen att bevisa att deras aktion var en faktiskt nedmontering av delar av en Trident-ubåt.

Vidare erkände åklagaren att det kunde anses olagligt att hota med kärnvapen, men inte att bara inneha dem. De åtalade försökte då hävda att Trident faktiskt har använts som ett hot, bland annat genom att vara sjösatta under Irak-konflikten i höstas och det nu pågående kriget i Kosovo.

- Dagen var en framgång såtillvida att domaren har accepterat att aktionen var en faktisk avrustning av Trident och inte bara en slags demonstration. Att åklagaren erkände att det är olagligt att hota med kärnvapen var också positivt. Men man kan undra varför inte juryn får vara med under denna process, rapporterar Per Herngren från en mobiltelefon.

På måndagkvällen stöddes även plogbillsgruppen av den amerikanske krigsveteranen Erik Gustafson, som sedan han sett vilket lidande USA:s bombningar innebar för befolkningen i Irak, vänt sig emot militarismen. Igår berättade han om sina erfarenheter från Gulfkriget på en pub i Preston.

På grund av måndagens händelser beräknas rättegången att bli klar först i morgon onsdag.

Till toppen av sidan