Bild på grupen/länk till hemsidan    

annika håller försvarstal idag

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bildlänk till Svärd till Plogbillar bröd inte bomber / press / annika håller försvarstal idag

 

 


Bildlänk till hemsidan

    Pressmeddelande torsdag 1999-05-06 Plogbillsstödgruppen Brödet Jäser

"Att hota med kärnvapen är internationell terrorism"

Idag, torsdag, fortsätter rättegången mot de tre svenskarna i Plogbillsgruppen Bröd Inte Bomber. Den 29-åriga sjuksköterskan Annika Spalde blir den första av de åtalade att hålla försvarstal och kalla in vittnen. Spalde hävdar att Storbritannien har brutit icke-spridningsavtalet om kärnvapen genom att rösta emot nedrustningsresolutioner i FN. "Vi agerade för att förhindra brott", menar hon

Igår, onsdag, började rättegången i Preston mot Annika Spalde, Stellan Vinthagen och Ann-Britt Sternfeldt, som försökt avrusta det brittiska kärnvapensystemet Trident. Åklagaren menade att det fanns lagliga försvar för att begå kriminell skadegörelse, men att ingenting gick att åberopa i detta fall, då ingen akut fara förelåg. Till sin hjälp använde åklagaren bland annat vittnen från fabriken för kärnvapenubåtarna.

- Under korsförhör från Stellan Vinthagen och Ann-Britt Sternfeldt visade det sig att dessa vakter inte kände till att kärnvapnena i Trident-systemet är åtta gånger så starka som Hiroshima-bomben. De hade heller inte fått information om sina förpliktelser under internationell lag, säger Rolf Lindahl som deltagit under rättegången.

Rättegången fortsätter idag med Annikas försvar för aktionen. Domaren bär en söt vit peruk, enligt deltagare i rättssalen.

Till toppen av sidan