Bild på grupen/länk till hemsidan    

Tre svenskar genomför idag ny aktion

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bildlänk till Svärd till Plogbillar bröd inte bomber / press / Tre svenskar genomför idag ny aktion

 


Bildlänk till hemsidan

    Pressmeddelande från plogbillsstödgruppen Brödet Jäser 21 mars 1999

Tre svenskar genomför idag ny aktion mot kärnvapensystem

Plogbillsgruppen Bröd Inte Bomber, bestående av Annika Spalde, Ann-Britt Sternfeldt och Stellan Vinthagen, återvänder tillsammans med engelska fredsaktivister idag söndag till området vid fabriken för kärnvapenubåtar i Barrow, England. Gruppen påbörjade tidigare (den 13 september) att nedmontera en plattform för kärnvapenubåtar och har under hösten och vintern suttit häktade. Nu tar de med sig verktyg för en fortsatt nedmontering.

- Vi ska på ett öppet och ickevåldsligt sätt erbjuda fabriksarbetarna och vakterna de verktyg de behöver för att avrusta kärnvapensystemet. Vi hoppas att de då kommer att fortsätta vår påbörjade nedmontering, säger Annika Spalde, sjuksköterska som ingår i gruppen.

- Vår aktion är ett sätt att inbjuda arbetarna och vakterna att att delta i nedmonteringen. Vi inser att vi inte ensamma kan avrusta det hot kärnvapen utgör utan måste få stöd av andra medborgare och arbetare på de företag som tillverkar kärnvapen, säger Ann-Britt Sternfeldt, skribent.

Genom att återvända till fabriksområdet bryter de tre svenskarna mot borgensvillkoren för frigivandet och riskerar fängelsestraff. Enligt Nürnberg-principerna som har antagits av FN som internationell lag, har dock varje medborgare en invidivuell och medborgerlig möjlighet och plikt att bryta nationella lagar i de fall regeringen förbereder eller deltar i brott mot mänskligheten.

- Vi, liksom det internationella domstolen i Haag, anser att kärnvapenkrig skulle vara en brott mot mänskligheten och ser oss därför tvungna att agera, nu när regeringarna misslyckats, säger Stellan Vinthagen, fredsforskare

 

Till toppen av sidan