Bild på grupen/länk till hemsidan    

Domaren kan inte bestämma sig

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bildlänk till Svärd till Plogbillar bröd inte bomber / press / "Domaren kan inte bestämma sig"

 


Bildlänk till hemsidan

    Pressmeddelande från plogbillsstödgruppen Brödet Jäser 20 januari 1999

"Domaren kan inte bestämma sig"  

  • Efter tre förförhandlingar där den engelske domaren inte kunnat bestämma rättegångsdatum för de tre  svenska plogbillarna har nu domaren lovat ge besked under förhandlingen på torsdag, 21 januari.  
  • Vi kan mycket väl ha fel, hävdar Annika Spalde från häktet i England.  

På torsdag den 21/1 hålls nu den tredje förhandlingen om rättegångstiden för de tre i plogbillsgruppen Bröd inte Bomber. "Domaren kan inte bestämma sig", säger Annika Spalde på telefon från häktet. "Vi ser fram emot rättegången men det är jobbigt att inte få besked."  

"Vi kan mycket väl ha fel", fortsätter Annika. "Det är så viktigt för oss att få samtala om vad som var rätt och vad som kan vara fel, antingen med vår aktion eller med kärnvapenubåten. Rättegången är nog viktigare än själva aktionen. Den ger oss möjlighet att bättre förstå varandra. Vår öppenhet under aktionen var förutsättningen för att vi skulle få igång en dialog. Och dialog är förutsättningen för gemensamma demokratiska beslut. Därför tar jag avstånd från hemliga eller våldsamma aktioner. Sådana aktioner blir ett hot mot demokratin. De utestänger andra från att ge kritik."  

Sjuksjöterskan Annika Spalde sitter sedan 13 september förra året i häkte utanför Liverpool för att hon tillsammans med Stellan Vinthagen, fredsforskare, och Ann-Britt Sternfeld, författare, symboliskt och ickevåldsligt, började montera ner plattformen för Tridentubåten i Barrow.  

Förförhandlingen sker i Preston Crown Court efter 10 eng tid, torsdag 21 januari. "Vi kommer att vara där på torsdag och hålla en manifestation", berättar Craig Barnett från stödgruppen i England. "Vi träffades 17 personer i Liverpool i lördags för ett stödmöte för de tre svenskarna. Det fanns mycket energi och intresse för att stödja Plogbillsgruppen Bröd inte Bomber. Vi planerade en rad aktioner och aktiviteter fram till rättegången."  

Civil olydnad definieras i traditionen från Gandhi och Martin Luther King, som att öppet och offentligt bryta mot lagen. Aktionen är alltid ickevåldslig och man smiter inte undan från straff. (se även Henry David Thoreau "On civil disobedience" 1849 som skapade tänkesättet bakom civil olydnad.)  

 

Till toppen av sidan