Bild på grupen/länk till hemsidan    

Ny skrift om plogbillars 100 dagar i fängelse

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bildlänk till Svärd till Plogbillar bröd inte bomber / press / Ny skrift om plogbillars 100 dagar i fängelse

 


Bildlänk till hemsidan

    Pressmeddelande från plogbillsstödgruppen Brödet Jäser 10 januari 1999

Ny skrift om plogbillars 100 dagar i fängelse

I samband med att de tre svenska plogbillsaktivisterna, häktade i England för en ickevåldslig och symbolisk nedmontering av utrustning vid ett brittiskt kärnvapenvarv, suttit fängslade i 100 dagar har nu en skrift med deras samlade fängelsebrev getts ut av stödgruppen Brödet Jäser.  

I fängelsebreven berättar de ingående och personligt om sina upplevelser från aktionen och fängelsetiden. En av plogbillarna, Stellan Vinthagen, är forskare i Freds- och utvecklingsforskning vid Göteborgs Universitet och kan fortsätta sin forskning inifrån fängelset. Arbetet mot kärnvapnen har Stellan inte heller avslutat i och med att han har blivit fängslad:  
  
- Faktum är att jag plötsligt har mer kontakt med avlägsna och nya vänner här inne än när jag inte sitter i fängelse! Denna omfattande brevväxling tror jag är en av de viktigaste delarna av det politiska arbetet man kan göra i fängelse. Ett arbete som inte går att göra utanför murarna.  

I  sitt personliga uttalande motiverar Stellan varför avrustningen av kärnvapnen är så viktig:  

- I en värld som präglas av ofantligt orättfärdiga maktförhållanden, blir de lagar som skyddar kärnvapen och den ojämlika världsordningen, i sig orättfärdiga. Det blir både nödvändigt och en plikt att bryta de lagar som understödjer det massmord som pågår. Vi i Plogbillsgruppen Bröd inte Bomber har medvetet och överlagt brutit mot vissa lagar och följt andra rättfärdiga lagar, i ett försök att bryta den kriminella lydnad inför förtrycket som präglar större delen av västvärldens befolkning.  
  

Rättegången kan tidigareläggas  

På måndag hålls nya förrättegångsförhandlingar mot Plogbillsgruppen Bröd inte Bomber och ett nytt kapitel kan skrivas i deras kamp mot kärnvapnen. Plogbillarna har begärt att få rättegången tidigarelagd men är beredda på att de kan få sitta fängslade till det tidigare satta rättegångsdatumet den 24 maj.  

- Jag är inlåst mellan 19 och 21 timmar per dag. Men jag vill absolut inte klaga eftersom jag ju ändå tillhör de privilegierade här inne och har något sällsynt - motivation till att vara här, skriver Stellan i ett av fängelsebreven.  

Förhandlingen om definitivt rättegångsdatum hålls på måndag i en s.k. "Crown court" i Preston, England.  
   

100 dagars fängelsebrev  
Beställ av Rolf Lindahl, roli@vapenexport.nu, 031-711 03 16

 

Till toppen av sidan