Bild på grupen/länk till hemsidan    

Plogbillar i England häktas hela våren?

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bildlänk till Svärd till Plogbillar bröd inte bomber / press / Plogbillar i England häktas hela våren?

 


Bildlänk till hemsidan

    Pressmeddelande från plogbillsstödgruppen Brödet Jäser 11 december 1998

Plogbillar i England häktas hela våren?  

Idag klockan 15.00 hölls för första gången förhandlingar i en s.k. "Crown Court" i Preston, England, mot de tre svenska plogbillsaktivister, Annika Spalde, sjuksköterska, Ann-Britt Sternfeldt, f.d. ledamot i kommunfullmäktige och Stellan Vinthagen, forskare, som nu suttit häktade i snart tre månader.  

Vid förhandlingen bestämdes för första gången ett rättegångsdatum. Rättegången är satt först till 24 maj 1999 i Preston Crown court. Detta innebär att plogbillarna med största sannolikhet kommer att få tillbringa drygt åtta månader i brittiskt fängelse innan de får möjlighet att försvara sina handlingar i en rättssal.  

Utanför rätten hade ett tiotal brittiska stödpersoner en vaka. Rättssalen fylldes till bredden då ett 40-tal personer, bland annat flera juridikstuderande, kommit för att bevittna förhandlingen.  

Under dagens förhandling besvarade plogbillarna åklagarens åtal genom att förklara sig skyldiga till passivitet i försöken att avrusta kärnvapen och oskyldiga till åtalspunkterna om "conspiracy to commit criminal damage".  

- I en värld som präglas av ofantligt orättfärdiga maktförhållanden, blir de lagar som skyddar kärnvapen och den ojämlika världsordningen, i sig orättfärdiga. Det blir både nödvändigt och en plikt att bryta de lagar som understödjer det massmord som pågår säger en av de åtalade plogbillarna, Stellan Vinthagen, i sitt personliga uttalande.  

Plogbillarna började den 13 september 1998 montera ned utrustning  som används för att tillverka de brittiska kärnvapenubåtarna Trident. Detta har medfört att de åtalas för “conspiracy to commit criminal damage”. Ett åtal som kan ge upp till tio år i fängelse.  

Slut på pressmeddelande

 

Till toppen av sidan