Bild på grupen/länk till hemsidan    

Svenska plogbillar släppta

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bildlänk till Svärd till Plogbillar bröd inte bomber / press / Svenska plogbillar släppta

 


Bildlänk till hemsidan

    Pressmeddelande plogbillsstödgruppen Brödet Jäser torsdag 19 november 1998

Svenska plogbillar släppta

De tre svenska plogbillsaktivister som igår eftermiddags greps för sin medborgerliga vapeninspektion av varvet Barrow-in-Furness, släpptes idag klockan 13. Vapeninspektionen gjordes i solidaritet med de tre svenskar, Annika Spalde, Ann-Britt Sternfeldt och Stellan Vinthagen, som suttit häktade sedan den 13 september 1998 då de symboliskt monterade ner en maskin inne på varvet som används för att tillverka Tridentubåtarna.  

Syftet med vapeninspektionen var att undersöka om det på varvet finns olagliga massförstörelsevapen och om det skulle vara möjligt att oskadliggöra dessa. I ett tidigare pressmedelande har vi felaktigt skrivit att syftet skulle ha varit att om möjligt oskadliggöra massförstörelsevapen. Något sådant syfte har vapeninspektionen aldrig haft.  

Pelle Strindlund är en av de släppta aktivisterna. För honom liksom är den ojämna fördelningen av resurser i världen den huvudsakliga anledningen till att delta i aktionen:  
    - Varje Tridentubåt bär kärnvapen med en kapacitet att förstöra 96 av världens huvudstäder. Kärnvapen är det ultimata hotet mot de rättmätiga anspråk på rättvisa som tredje världen har. Likvärdiga mänskliga rättigheter innebär att de fattiga har rätt till liv, mat, säkerhet och värdighet. Trident gör att denna rättvisa är omöjlig

 

Till toppen av sidan