Bild på grupen/länk till hemsidan    

Svenska plogbillsaktivister gör vapeninspektion på engelskt varv

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bildlänk till Svärd till Plogbillar bröd inte bomber / press / SSvenska plogbillsaktivister gör vapeninspektion på engelskt varv

 


Bildlänk till hemsidan

    Pressmeddelande plogbillsstödgruppen Brödet Jäser torsdag 18 november 1998

Svenska plogbillsaktivister gör vapeninspektion på engelskt varv

Idag klockan 12 brittisk tid ska tre svenska och fyra engelska plogbillsaktivister göra en medborgerlig vapeninspektion av varvet Barrow-in-Furness där de engelska Tridentubåtarna byggs. De gör inspektionen för att undersöka om där finns olagliga massförstörelsevapen och om det är möjligt att oskadliggöra dessa.  

- Varje Tridentubåt bär kärnvapen med en sprängkraft som är mer än 700 gånger kraftigare än Hiroshima-bomben, säger Peller Strindlund, nyinflyttad Göteborgare som ska vara med på inspektionen. Sedan kalla krigets slut motiverar Storbritannien sina kärnvapen med att de krävs för att försvara brittiska intressen. Detta lyfter Pelle Strindlund fram:  
    - Tridentkärnvapen är det ultimata hotet mot de rättmätiga anspråk på rättvisa som tredje världen har. Likvärdiga mänskliga rättigheter innebär att de fattiga har rätt till liv, mat, säkerhet och värdighet. Trident gör att denna rättvisa är omöjlig.  

Tre svenska plogbillsaktivister, Annika Spalde, Ann-Britt Sternfeldt och Stellan Vinthagen som ingår i Plogbillsgruppen Bröd inte Bomber har suttit häktade sedan den 13 september 1998 då de symboliskt monterade ner en maskin som används för att tillverka Tridentubåtarna.  
    - Den meborgerliga vapeninspektionen är både ett stöd för Plogbillsgruppen Bröd inte Bomber men också en fortsättning av deras arbete med att avrusta Tridentsystemet, menar Rolf Lindahl från Göteborg som också ska vara med på vapeninspektionen.  

Efter vapeninspektionen arrangerar Brödet Jäser en presskonferens varpå följer en guidad tur för att visa var Plogbillsgruppen Bröd inte Bomber tog sig in på varvsområdet. Där finns möjlighet att ta bilder.  

TT har skrivit att plogbillarnas vapeninspektionen går ut på att förstöra vapnen. Detta är felaktigt. Syftet med inspektionen är att undersöka möjligheterna för avrustning. Rolf Lindahl poängterar:  
    - Detta varv kan anvandas för att bygga civila fartyg som kan frakta mat. Det är därför viktigt att inte förstöra fartygen.

 

Till toppen av sidan