Bild på grupen/länk till hemsidan    

Två till fyra års fängelse beräknar advokaten

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bildlänk till Svärd till Plogbillar bröd inte bomber / press / Två till fyra års fängelse beräknar advokaten

 


Bildlänk till hemsidan

    Pressmeddelande plogbillsstödgruppen Brödet Jäser torsdag 25 oktober 1998

Två till fyra års fängelse för svenska plogbillsaktivister i England, beräknar advokat

I morgon måndag hålls nya häktningsförhandlingar i Barrow, England, mot de tre svenska plogbillsaktivister, Annika Spalde, Ann-Britt Sternfeldt och Stellan Vinthagen, som för sex veckor sedan började montera ner en maskin som används för att tillverka de brittiska kärnvapenubåtarna Trident.  

”Vår advokat tror att vi kommer att få två till fyra års fängelse”, säger Annika Spalde. Åtalspunkterna mot svenskarna är alltför allvarliga för att kunna behandlas i Magistrate Court. Fallet överförs därför till den högre rättsinstansen Crown Court. Detta innebär att riskerna för ett långt fängelsestraff ökar.  

AnnBritt Sternfeldt ser positivt på att frågan tas upp i en högre instans. ”Det är bra att de tar oss på allvar. Dessutom innebär det att vi får en jury som ska avgöra om vi handlat rätt eller inte. Tänk om allt arbete vi och så många andra har lagt ned bara skulle resultera i en rättegång i Magistrate Court. Det vore för bedrövligt.”  

Svenskarna kan dock mycket väl bli frikända. I England minns alla sensationen för drygt två år sedan då plogbills-gruppen Seeds of Hope frikändes i en juryrättegång. Den gruppen bestod av fyra kvinnor, bl a svenskan Lotta Kronlid. Att de hade avrustat ett stridsflygplan på väg att exporteras till Indonesien ansåg juryn vara helt i sin ordning.  
  

Skyldiga eller oskyldiga? 

Under häktningsförhandlingarna i morgon kommer svenskarna att få redogöra för sin inställning till åtalspunkterna. De planerar att säga att de ser sig skyldiga till den kriminella lydnad som gör att Tridentubåtarna kan fortsätta existera. Samtidigt ska de förklara sig oskyldiga till åklagarens åtalpunkter om ”conspiracy to commit criminal damage”. De ser det som allas vår skyldighet att oskadliggöra de vapen som är de yttersta garanterna för en orättvis världordning.

 

Till toppen av sidan