Bild på grupen/länk till hemsidan    

Svenska plogbillar häktade tills vidare

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bildlänk till Svärd till Plogbillar bröd inte bomber / press / Svenska plogbillar häktade till vidare

 

 


Bildlänk till hemsidan

    Pressmeddelande plogbillsstödgruppen Brödet Jäser torsdag 21 september 1998

Svenska plogbillar häktade till vidare

DOMAREN BESLÖT IDAG om tillsvidarehäktning för de tre svenska plogbillarna i England. Åklagaren krävde häktning fram till rättegången. Plogbillsgruppen Bröd inte Bomber lämnade samtidigt in sin egen motstämning. Svenska stödpersoner träffade idag den Brittiska konsuln i Göteborg  

- Lagar är oftast något mycket bra, men det finns lagar som är orättfärdiga, menade Annika Spalde, sjuksköterska från Göteborg som också hälsar att hon mår bra och har haft turen att få egen cell.  
-Vi lever ju faktiskt i en värld där tjugo procent av jordens befolkning lever på åttio procent av jordens resurser, och det är nog få av oss som kan säga att det förhållandet är riktigt sa Ann-Britt Sternfeldt f d kommunfullmäktigeledamot från Svenljunga. Fattigdom och förtryck kommer att vara de centrala delarna av mitt försvar under rättegången, fortsatte hon.  

Samtidigt som häktningsförhandlingarna mot Bröd inte Bomber pågick måndagen 21 sept, uppvaktade deras stödgrupp, Brödet jäser, den brittiske konsuln i Göteborg och överlämnade den stämning mot brittiska regeringen som Plogbillsgruppen Bröd inte Bomber lämnade efter sig vid aktionen mot varvet i Barrow.  

Stödgruppen hade ett långt, givande möte med konsuln Alan White och han tog emot skrivelsen och lovade att vidarebefordra den till den brittiska  regeringen.  
- Eftersom kärnvapen är olagliga enligt intenationell lag borde Bröd inte Bomber genast släppas och dessutom helt frias från alla anklagelser om brott. Deras början till nedmontering av ubåtsvarvet i Barrow är en handling som endast kan uppfattas som ett upprätthållande av lagen, sade Per Herngren under samtalet med Alan White. Alan White var mycket tillmötesgående och berättade bland annat om synen på kärnvapen i hans ungdom:  
- På den tiden var det uttrycket "Ban the bomb" (bannlys bomben) som gällde och de flesta jag kände stödde den åsikten.  

För oss i Stödgruppen Brödet Jäser är det viktigt att klargöra att det är ett brott mot intenationell lag att inneha kärnvapen och att hota med att använda dem. Det är också viktigt att visa på att vapnen används för att bibehålla den maktstruktur som nu råder.  
- Vi hade ett öppet och bra samtal och kom fram till en gemensam analys om farorna med kärnvapen och kärvapenspridning, berättade Rolf Lindahl efter det mer än en timme långa samtalet med konsuln

 

Till toppen av sidan