Bild på grupen/länk till hemsidan    

Anklagade plogbillar anklagar

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bildlänk till Svärd till Plogbillar bröd inte bomber / press / Anklagade plogbillare anklagar! 

 

 


Bildlänk till hemsidan

    Pressmeddelande plogbillsstödgruppen Brödet Jäser torsdag 20 september 1998

Anklagade plogbillare anklagar! 

I morgon måndag hålls rättegångsförhandlingar i Barrow, England, mot de tre svenska plogbillsaktivister, Annika Spalde, Ann-Britt Sternfeldt och Stellan Vinthagen, som för en vecka sedan (13 september) ickevåldsligt nedmonterade en maskin inne på varvet där de brittiska kärnvapenubåtarna, Trident, byggs. De tre ingår i "Plogbillsgruppen Bröd inte Bomber - Avrustar för global rättvisa" och genomförde sin aktion i anslutning till den internationella avrustningskampanj som pågår till år 2000 mot de brittiska kärnvapnen. Deltagare från 12 länder har genomfört aktioner som lett till över 100 arresteringar. Plogbillsgruppen Bröd inte Bomber är dock den första gruppen som lyckats ta steget fullt ut och påbörjat nedmonteringen av Tridensystemet.  
  

Åklagaren kräver häktning i 6 månader!
Åklagaren har tidigare krävt att aktivisterna ska häktas fram till rättegången, det vill säga om cirka 6 månader. Precis detta hände för två år sedan då en annan svensk, Lotta Kronlid, genomförde en plogbillsaktion i Storbritannien. Hon satt efter detta flera månader i fängelse för avrustningsaktionen av ett stridsflygplan på väg att exporteras till Indonesien. Som de första plogbillsaktivister någonsin förklarades gruppen oskyldiga till brott för denna handling och de försattes omedelbart på fri fot. Förmodligen borde även denna aktion rendera i frisläppande då plogbillsgruppen har ett helt spektrum av internationella och bindande konventioner i ryggen för sin aktion mot kärnvapnen. Bland annat har den internationella domstolen i Haag 8 juli 1996 enigt slagit fast att det generellt är olagligt att hota med eller att använda kärnvapen och hävdade att Haagkonventionen, Genèvekonventionen och Nurnbergkonventionerna alla är tillämpbara när det gäller kärnvapen (Nurnbergkonventionen säger bland annat att det är en medborgares skyldighet att protestera mot en auktoritets aktiviteter som kan leda till folkmord).  
  

Olydiga plogbillare anklagar lydnaden!
Istället är det nu Plogbillsgruppen Bröd inte Bomber som står för anklagelserna. I sitt anklagelsebrev mot den kriminella lydnaden som de kvarlämnade på aktionsplatsen skriver de:  
"Till alla de som genom små eller stora handlingar, eller genom sin passivitet, har samarbetat i att konstruera Tridentubåten i Barrow, England.  
Vi anklagar härmed er för:  
1: kriminell lydnad gentemot de lagar som förtrycker de fattiga  
2: kriminellt ägande av egendom som tillhör de fattiga  
3: kriminell passivitet inför rättmätiga krav från de fattiga  
genom sammansvärjning i planering, produktion, bevakning och leverans av ytterligare en kärnvapenbestyckad Tridentubåt. Tridentkärnvapen är det ultimata hotet mot de rättmätiga anspråk på rättvisa som den Tredje världen har. Likvärdiga mänskliga rättigheter innebär att de fattiga har rätt till liv, mat, säkerhet och värdighet. Trident gör att denna rättvisa är omöjlig."  

Kanske blir det som den polis som omhändertog aktivisterna efter aktionen, som själv tidigare arbetat på det militära Tridentvarvet sa: "Framtiden kommer att döma ett hårdare straff för de som idag jobbar på varvet än vad ni kommer att få".  

Samtidigt som gruppen i morgon kommer att göra dessa anklagelser i häktningsförhandlingarna överlämnar den svenska stödgruppen deras anklagalsebrev till det brittiska konsulatet i Göteborg med krav om att omedelbart släppa aktivisterna och påbörja kärnvapennedrustningen.  

Plogbillsrörelsen är en internationell rörelse som verkar för global avrustning. Med hjälp av vanliga hammare avrustar aktivisterna vapnen. Aktionerna grundar sig i civil olydnad och ickevåld, dvs deltagarna bryter mot en lag de försöker förändra och de gör detta öppet och står för sina handlingar. Plogbillsrörelsen startade 1980 i USA och sedan dess har över 60 aktioner utförts. Namnet kommer från ett bibielcitat där Jesaja förutspår att "de ska smida om sina svärd till plogbillar". Plogbill är den del av plogen som skär ner i och brukar jorden. Plogbillsrörelsen är inte kopplad till någon särskild politisk eller religiös uppfattning och aktivister från vitt skilda trosuppfattningar har deltagit.

Till toppen av sidan