Bild på grupen/länk till hemsidan    

Tre svenska aktivister häktade

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bildlänk till Svärd till Plogbillar bröd inte bomber / press / Tre svenska aktivister häktade

 

 


Bildlänk till hemsidan

    Pressmeddelande plogbillsstödgruppen Brödet Jäser torsdag 14 september 1998

Tre svenska aktivister häktade 

De tre svenska plogbillsaktivister som i söndags morgon nedmonterade  tillverkningssystem till Tridentubåtarna begärdes idag måndag 14/9  häktade efter förhandling i Barrow, England. De tre från plogbillsgruppen Bröd inte Bomber står åtalade för försök till skadegörelse och kommer att hållas kvar i häkte i en vecka då ett nytt häktningsförfarande kommer att ske.  

Det står nu klart att gruppen lyckats nedmontera tillbehör för att hålla  tillverkningssystemet för det militära Tridentvarvet igång. Detta kan innebära ett försvårande av att fullfölja konstruktionen av den fjärde och sista kärnvapenbestyckade Tridentubåten i Barrow, England. Gruppen valde att plocka isär maskinen snarare än att avrusta den för att på så sätt påbörja omskapandet av ett militärt var till en civil verksamhet.  

De tre svenskarna, Annika Spalde, Ann-Britt Sternfeldt och Stellan  Vinthagen är nöjda och belåtna efter sin aktion och var vid gott mod under förhandlingarna. De förflyttas nu till fängelser i Preston och Risley.  

Plogbillsaktionen görs i samarbete med den internationella kampanjen Trident Ploughshares 2000 som syftar till att avrusta det brittiska kärnvapensystemet, Trident, fullständigt till år 2000 om inte regeringen själv påbörjar denna avrustning före dess. Deltagare från 12 länder har genomfört aktioner som lett till över 100 arresteringar. Plogbillsgruppen Bröd inte Bomber är dock den första gruppen som lyckats ta steget fullt ut och påbörjat nedmonteringen av Tridensystemet.  

Plogbillsrörelsen är en internationell rörelse som verkar för global avrustning. Med hjälp av vanliga hammare avrustar aktivisterna vapnen. Aktionerna grundar sig i civi olydnad och ickevåld, dvs deltagarna  
bryter mot en lag de försöker förändra och de gör detta öppet och står för sina handlingar. Plogbillsrörelsen startade 1980 i USA och sedan  dess har över 60 aktioner utförts. Namnet kommer från ett bibielcitat där Jesaja förutspår att "de ska smida om sina svärd till plogbillar". Plogbill är den del av plogen som skär ner i och brukar jorden. Plogbillsrörelsen är inte kopplad till någon särskild politisk eller religiös uppfattning och aktivister från vitt skilda trosuppfattningar har deltagit

Till toppen av sidan