Bild på grupen/länk till hemsidan    

Nedmonteringen av Tridentubåten började idag

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bildlänk till Svärd till Plogbillar bröd inte bomber / press / Nedmonteringen av Tridentubåten började idag

 

 


Bildlänk till hemsidan

    Pressmeddelande plogbillsstödgruppen Brödet Jäser torsdag 13 september 1998

Nedmonteringen av Tridentubåten började idag
Tre svenskar först att nedmontera maskiner för kärnvapenubåtar i Storbritannien!

På morgonen den 13 september nedmonterade den svenska Plogbillsgruppen Bröd inte Bomber Avrustar för global rättvisa symboliskt och konkret delar av varvsanläggningen för de brittiska kärnvapenubåtarna, det s.k. Tridentsystemet, i Barrow England. De sitter nu på polisstationen i Barrow i väntan på häktning. De var inne på det militära varvet i tre timmar innan de blev gripna. Plogbillsaktivister från 12 länder deltar i kampanjen för att avrusta de fyra Tridentubåtarna i Storbritannien. Annika Spalde, Ann-Britt Sternfeldt och Stellan Vinhagen är de första som lyckats påbörja nedmonteringen. I Barrow byggs för tillfället den sista av Storbrittaniens fyra Tridentubåtar.  

Under morgonen den 13 september höll den svenska stödgruppen kontakt med gruppen. Ann-Britt Sternfeldt berättade ett par timmar innan aktionen: "Vi gör så gott vi kan, bara vanliga människor som försöker ta vårt ansvar inför den ojämna fördelningen av resurser i världen. Detta är den stora anledningen till att vi gör det - solidariteten, det är den vi främst tänker på och att kärnvapen är ett dödligt vapen som upprätthåller den snedfördelningen." Ann-Britt var vid gott mod och hälsade till sina vänner i Länghem utanför Borås.  

Annika Spalde, sjuksköterska från Göteborg, ser avrustningen av ubåten framför allt som en moralisk fråga. "Vi vill genomföra vår aktion i solidaritet med jordens fattiga", säger Annika Spalde. Hon menar att: "det är lätt att glömma bort hur intimt människors liv i tredje världen är kopplade till våra egna liv och att alla har makt att göra något åt situationen om de bara tar den. Den här aktionen är ett sätt för mig att ta mitt personliga ansvar. Att påbörja den avrustning som behöver ske, både av de konkreta vapnen och av de oerhörda orättvisorna som finns i världen."  

Storbritannien har för närvarande tre aktiva Tridentubåtar, var och med en kapacitet att förstöra 96 av världens huvudstäder med sin kärnvapenstridsspetsar, och en fjärde Tridentubåt är på väg.  

"Vi gör aktionen öppet och utan våld. Jag fick också bra kontakt med vakterna som grep mig." berättade Stellan när han han kl 11:30 fick ringa ett kort samtal till stödgruppen.  

Plogbillsgruppen Bröd inte Bomber - avrustar för global rättvisa - tog en taxi till Tridentvarvet i Barrow strax efter klockan ett på morgonen den 13 september.   

Först höll de en ceremoni utanför varvet och gick sedan in på området. Ann-Britt ringde klockan 06.20 och talade om att hon blivit gripen inne på området. Hon lät väldigt lugn och trygg på telefonen. Klockan 06.55 ringde även Annika och talade om att hon blivit gripen. Annika verkade var vid gott mod och fick prata en stund. Hon berättade att de var välklädda dagen till ära.  

De har lagt bröd inne på området för att visa vad de anser att tridentpengarna skulle gå till i stället.   

Stellan fick ringa sitt samtal kl 11:30.

Till toppen av sidan