Bild på grupen/länk till hemsidan    

Fredsforskare fängslas

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bildlänk till Svärd till Plogbillar bröd inte bomber / artikelnytt / Fredsforskare fängslas!

 

 


Bildlänk till hemsidan

    Fredsforskare fängslas!

Stellan Vinthagen i fängelse för kärnvapenavrustning i England

Sedan 13 september sitter Stellan Vinthagen (Forskare vid institutionen för Freds- och utvecklingsforskning i Göteborg), Annika Spalde och Ann-Britt Sternfeldt i fängelse i England. Detta efter att de framgångsrikt nedmonterat maskiner till den militära varvsanläggningen där den Brittiska kärnvapenubåten Trident byggs. De ingår i Plogbillsgruppen Bröd inte Bomber - Avrustar Trident för global rättvisa och kommer med största sannolikhet att kvarhållas i fängelse till rättegången någon gång i januari-februari 1999.

Så här skriver Stellan i ett brev från fängelset:

Vår avrustningsaktion, söndagen den 13:e september, då vi nedmonterade varvsutrustning på Tridentfabriken VSEL i Barrow, England - var ett stort steg framåt i plogbillsrörelsens kampanj för avrustning av kärnvapenubåten Trident. Men när vi stod där i månskenet, bredvid den gigantiska hangaren där Trident byggs, skruvandes på muttrar på en enkel liten del av allt material i konstruktionen, en lös plattform - då kändes vårt lilla tafatta försök så absurt. Vi små, vanliga människor gör det lilla vi kan i den stora uppgift som krävs av oss - mer kan vi inte.

Efter nedmonteringen, lades muttrarna tillsammans med en skiva bröd på vårt åtalsdokument på trappstegen till plattformen. Sedan hölls en tyst minut för de fattiga som svälter ihjäl i den orättfärdiga världsordning som Trident upprätthåller.

Efteråt, speciellt efter att ha mött så många trevliga vakter och poliser, funderade jag i cellen över vad vi gjort och hur det är möjligt att hyggliga människor deltar i massmord. Det verkar som om de stora brotten i mänsklighetens historia sker genom vanliga människors små och begränsade arbetsinsatser, där varje människa bara gör sin till synes obetydliga del av det hela, men där alla insatser tillsammans, gör utrotning och kärnvapen möjliga.

Varje mutter och del av Tridentubåten är i sig obetydlig och ofarlig, men sammantagna utgör de världens mest kraftfulla vapen - i händerna på de rika regeringarna i världen… Små handlingar skapar massmord - men kan även skapa rättvis fred. De muttrar vi lossade inne på en fabrik som tillverkar och servat Trident - är i sig obetydliga. Vårt försök att påbörja avrustningen av Trident är i sig litet och ineffektivt - men om fler deltar och gör sin del i ickevåldskampen - blir vår aktion en liten del av den stora uppgiften som ligger framför oss -
att avrusta för global rättvisa.

Stellan Vinthagen
Fångnummer BT 8233, HM Prison Preston, England

Skriv ett brev till Stellan!
Via e-post till: plowshares@hotmail.com

 

 

Till toppen av sidan